Slatki krumpir-batat

slatki krumpir, batat, zdravlje, prehranaBatat-slatki krumpir, ne samo da ima sladak okus, nego je dobar za vaš kardiovaskularni sustav. Slatki krumpir bogat je antioksidansima-flavonoidima, vitaminima, mineralima i vlaknima koji su jako korisni za naše zdravlje.

Nutritivna svojstva

  • Ima samo 90 kalorija na 100 grama. Ne sadrži nikakve štetne masti niti kolesterol.
  • Sadrži amilozu i amilopektin. Amiloza polagano povećava razinu šećera u krvi, za razliku od šećera i stoga se preporuča osobama koji boluju od dijabetesa.
  • Sadrži slavni betakaroten. Ima ga više nego većina namirnica koje su također bogate betakarotenom. Vitamin A koji nastaje iz betakarotena, štiti vaša pluća usnu šupljinu od raka.
  • Batat sadrži mnogo esencijalnih vitamina kao što su pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), tiamin (B1), niacin, riboflavin. Navedeni vitamini važni poboljšavaju apsorpciju svih nutrijenata važnih za organizam.
  • Batat ima velike količine željeza, kalcija, magnezija, mangana i kalija. Svi navedeni minerali su važni za proizvodnju enzima, proteina te ubrzavaju metabolizam.

Možete ga pripremiti na više načina. Pripravite pir od batata ili ga slobodno pripremite ispod peke zajedno s mesom i bijelim krumpirom.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply