Smrznuto ili svježe voće i povrće?

smrznuto ili svježe voće i povrćeSagledajte zajedno s nama realne činjenice o smrznutom voću i povrću …

Sve se više raspravlja je li zdravija svježa hrana ili smrznuta., pa u posljednje vrijeme sve se više govori da je bolja ova druga.

S iznošenjem takvih tvrdnji treba biti jako oprezan. Istraživanja hrane uglavnom se baziraju na testiranju namirnica u posebnim uvjetima, odnosno laboratorijskim. Međutim, uvjeti koji vladaju u vanjskom svijetu su sasvim različiti i često se u laboratorijima ne uzimaju činjenice koje su jako važne. Također, potreban je oprez jer se istraživanja provode ovisno o zahtjevima osoba koju su zahtijevala istraživanje. Primjerice, proizvođač koji se bavi proizvodnjom smrznutih namirnica, htjeti će ispitati nutritivne vrijednosti. Laboratorijsko osoblje provodi isključivo samo te nalaze, ali ne i druge.

Predlažemo da pripazite na sljedeće :

  • Kad kupujete smrznuto povrće, potrebno je pripaziti da ne bude slijepljeno u jedan komad. Trebate pripaziti da pod prstima, kroz ambalažu, možete osjetiti pojedinačne komade povrća, npr. graška. Ako osjećate da je grašak jedan veliki komad, odmah ga ostavite. To vam zapravo znači da je taj grašak otapan, a zatim ponovno zamrznut.
  • Izbjegavajte namirnice koje sadrže različite umake.
  • Kupujte namirnice koje sadrže jako malo soli ili šećera, odnosno natrijevog glutamata.

Postoje još neki razlozi zbog kojih smo skeptični prema smrznutoj hrani, a to je ambalaža. Ako se proizvodi više puta otapaju, pa zamrzavaju, ambalaža gubi svoja svojstva kvalitete. Zapravo, tvari od kojih je ambalaža napravljena, oslobađaju se i vežu za hranu.

Zastupamo mišljenje da je svježa hrana zdravija od smrznute, ali konačna odluka je na vama. Odlučite li se smrznutu hranu, pazite na sve stavke koje smo naveli.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply