Štetnost šećera

prehrana šećera i štetenostKroz povijest glavni krivac pretilosti i drugih kroničnih bolesti bile su masne kiseline u prehrani, no danas se sve više krivnja okreće na  štetnost šećera.

 

Štetnost šećera-zašto?

Šećer je po svojoj strukturi ugljikohidrat. Ugljikohidrate nalazimo u hrani poput kruha, riže te mnogih drugih žitarica, koji su zapravo polimeri monosaharida glukoze. Glukoza sudjeluje u metabolizmima svih živih bića te bez nje život ne bi bio moguć. U slučaju da ne unosite glukozu putem prehrane, vaše tijelo će se pobrinuti za njenu proizvodnju.

No, po čemu se šećer razlikuje od drugih ugljikohidrata? Šećer u svojoj strukturi uz glukozu sadrži i fruktozu. Fruktoza je ta koja se razlikuje od glukoze te se metabolizira isključivo putem jetre. Ako je jetra puna glikogenom, a mi dodatno unosimo fruktozu, doći će do pretvorbe u masne stanice. Upravo te masne stanice dovode do pretilosti, neosjetljivosti na inzulin te mnogih drugih kroničnih bolesti.

 

Štetnost fruktoze

Prema jednom istraživanju utvrđeno je kako kalorija iz fruktoze nije kao obične kalorije.

Istraživanje se baziralo na dvije skupine ljudi koji su konzumirali jednaku energetsku vrijednost, ali s time da je jedna skupina konzumirala pića s glukozom, a druga s fruktozom. Nakon 10 tjedana utvrđeno je kako je skupina koja je konzumirala fruktozu imala:

  • povećan LDL kolesterol
  • manju osjetljivost na inzulin
  • povećano potkožno masno tkivo te visceralno masno tkivo
  • povišen krvni tlak

Svi simptomi predstavljaju rizik od mnogih kroničnih bolesti poput pretilosti, dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti te možemo zaključiti kako konzumacija večike količine šećera kroz dulji period može utjecati isto na ljudski organizam.

Ovisnost o šećeru

Može li konzumacija šećera povećati daljnju želju za konzumacijom sve većih količina šećera? Prema istraživanjima neuroznanstvenika, može.

Proučavanjem MR snimaka tijekom konzumacije šećera, uočeno je kako šećer stimulira centre za nagradu u mozgu – slično kao kod konzumacije droga poput kokaina. Također, prilikom konzumacije šećera dolazi do otpuštanja dopamina u krvi, što zaista dovodi do ovisnosti.

Upravo to može biti razlog zašto je izbaciti šećer iz prehrane toliko teško.

Leave a Reply