Stevija kao šećer?

stevija kao zdrav šećerDa li upotrebljavate steviju kao šećer? Što mislite o steviji, da li je dobra za zdravlje?

Stevija je biljka koja dolazi iz Paragvaja, također se može uzgajati kod nas na Mediteranu. Biljka stevija prilikom uzgajanja, osjetljiva je na niske temperature, te se zimi treba premjestiti na toplija mjesta.

Osim što stevija sadrži brojne biljne tvari, ona sadrži glikozide koji su odgovorni za njezin slatki okus. Najvažniji glikozid je steviozid koji je ovisno o koncentraciji, 40 do 300 puta slađi od običnog šećera-saharoze. Glavna prednost stevije je ta što sadrži sadrži šećer koji zaslađuje bez kalorija te je posebno zanimljiva pretilim osobama, dijabetičarama. Stevija je prirodni zaslađivač i, za razliku od šećera, ne izaziva karijes niti nepoželjnu toleranciju na okus, sprječava nastajanje zubnog plaka, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača i otporna je na visoke temperature (pogodna i za pripravu raznih peciva i kolača).

Nadalje, Japanci vjeruju steviji jer je upotrebljavaju više od 30 godina u različitim prehrambenim proizvodima i to potpuno legalno. Dok Europska unija upozorava da se radi o “novom prehrambenom proizvodu” kojeg tek treba istražiti. Samo oni pripravci stevije koji su toliko pročišćeni da sadrže barem 95 posto odabranih steviol-glikozida danas mogu dobiti odobrenje za stavljanje na tržište.

Steviju na tržištu možete pronaći u raznim oblicima, kao što su: tekući koncentrat stevije, prah stevije, osušeni listovi i tabletice. Naša preporuka je da zasadite steviju u svom vrtlu , ubrane listove ostavite nekoliko dana da se prosuše, zatim ih usitnite i dodajete u razne napitke ili čak kolače.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply