Što Hrvati svakodnevno najčešće piju

Anketa koja je provedena na našem portalu ( www.zdravlje-prehrana.com)  dala je rezultate da većina Hrvata svakodnevno najčešće  pije prirodnu ( negaziranu ) vodu.

Iz ankete je vidljivo da najčešće konzumiramo prirodnu ( negaziranu) vodu, čaj, mineralnu vodu, gazirana pića, prirodni sok, pivo, sirup za razvodnjavanje, vino i industrijski zaslađeni sokovi.

Svakako je dobro da je najčešće svakodnevni napitak izabrana voda zbog svog sastava.

Voda za piće, osim molekula vode (H2O) se sastoji i od mineralnih tvari kao što su natrij, kalcij, magnezij, željezo, sulfati, kloridi i niza drugih. Upravo navedeni minerali  daju „okus“ vodi, ako kod vode možemo govoriti o okusu.

KALIJ – regulira rad mišića i živčanog sustava

KALCIJ – neophodan za kosti i zube, važan za rad srca, krvotok i zgrušavanje krvi

NATRIJ – regulira količinu vode u organizmu

MAGNEZIJ – regulira metabolizam, ublažava posljedice stresa

KLORID – s natrijem regulira ravnotežu vode

JODID – regulira rast

FLUORID – sprječava karijes

Voda je sredstvo kojim se odvijaju svi metabolički procesi, održava tjelesnu temperaturu, čuva kosu, kožu, ublažava udarce, čini nas radno sposobnima i igra važnu ulogu u detoksifikaciji organizma.

Ljudski organizam od svoga začeća sadrži određeni udio vode, pa tako: zametak se sastoji od 90% vode, novorođenče 75%, adolescent 60%, odrasla osoba 57%, te starije osobe 50% vode.

Prema svim preporukama za dnevni unos vode potrebno je popiti 8 čaša. No, prema piramidi unosa tekućine voda se unosi i iz drugih izvora (hrana, čaj, kava, sokovi, alkohol).

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply