Što konzumirati kad imate gastritis?

gastritis, simptomi, prehranaGastritis je u kratko, upala sluznice želuca i ono što je najvažnije je ne uzimanje namirnica koje iritiraju sluznicu, te uzimanje prirodnih preparata koji djeluju na zacjeljivanje oštečenja sluznice.

Znakovi gastritisa su bolovi u želucu koji se šire prema leđima i donjem dijelu trbuha, nakon unešenih pojedinih namirnica. Naravno da oni ne moraju uvijek biti jako izraženi. Blaži simptomi su nadutost, podrigivanje i prolazne boli te težine u u gornjem dijelu trbuha.

Uzrok gastritisa može biti povačana kiselina u želucu ili Helicobacter pylori. Bez obzira na uzročnika treba se problem riješiti na najbolji i najbezbolniji način spram drugih organa.

Važno je ne unositi namirnice koje stimuliraju sekreciju HCl. To su kava, sva jela i pića koje sadržavaju kofein, razne aditive, kao i bezkofeinska kava. Ne piti alkohol, žestoka pića, slatkiše i mlijeko i mliječne proizvode umjereno. Povečati unos kuhanog povrća i voće koje nije loše malo skuhati jer se tako lakše probavlja.

Obroke treba jesti mlake, niti vruće niti hladne, i potrebno je jesti često manje obroke. Načelo pravilne i uravnotežene prehrane i je 5 obroka dnevno.

Gastritis nije zanemarivi problem, jer ne liječenjem dovod do puno ozbiljnijih i teže rješivih problema.
Obavezno bi preporučila uzimanje prirodnih probitika ne samo u obliku probotičkih jogurta već i obavezno kao dodatak, te Klorofilin Calivita internacional za koji je dokazano da dugim uzimanjem može iskorijeniti i helicobacter pylori i pomoći u obnavljanju sluznice probavnog sustava.

Tekst za portal www.zdravlje-prehrana.com napisala Alma Bunić dip.ing.preh,teh.

One thought on “Što konzumirati kad imate gastritis?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.