Što mislite o light proizvodima?

proizvod light, kalorije, izgaranje kalorija, dijeta, Trend zdrave prehrane nam sugerira da koristimo  proizvode sa smanjenim udjelom masti  i šećera takozvani „light“ proizvoda, odnosno to su proizvodi koji u sebi sadrži manji udio kalorija.

Tako naprimjer: obični šećer saharoza , zamjenjuje se s umjetnim šećerima. Ti umjetni šećeri su još slađi od običnog konzumnog šećera, samo postoji razlika između te dvije vrste šećera, konzumni šećer sadrži kalorije, dok umjetni šećer ne sadrži kalorije.

Mnogi znanstvenici su skeptični prema umjetnim šećerima  jer npr. aspartam smatraju škodljivim za zdravlje,a taj šećer možemo pronači u mnogobrojnim napitcima.

Što potrošači misle o „light“ proizvodima:

  • Značaj dio smatra da su proizvodi s oznakom light samo obmana potrošača
  • Većina smatra da konzumacija „ light“ proizvoda pomaže u održavanju pravilne razine kolesterola
  • Neki potrošači misle da su „light“ proizvodi namjenjeni samo bolesnim osobama, odnosno osobama koje žele smršavjeti tj. Zadržati tjelesnu masu.

Zaključak:

Jedna od najvećih zabluda vezanih uz light hranu je percepcija potrošača da mogu pojesti znatno veću količinu ovakvog proizvoda, što je kontraproduktivno.
Light proizvodi jesu korisni ako pazimo na unos energije, ali nikakve koristi od ovakve štednje nema ako se pretjera u konzumaciji proizvoda  pa je u konačnici ukupan unos energije možda i veći nego da smo pojeli normalan proizvod.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply