Što nokti kažu o važem zdravlje?

nokti, zdravlje, bijele mrlje, listanje noktijuJeste li znali da nokti mogu reći puno o vašem zdravlju? Bijele mrlje na noktima, suhe zanoktice, …, mogu biti simptomi određenih bolesti. Najčešće bolesti jetre, pluća i srca.

Bijeli nokti

Ako su nokti uglavnom bijele boje s tamnijim rubovima, to bi mogao biti znak da imate problema s jetrom, odnosno hepatitis.

Izblijedjeli nokti

Ponekad mogu biti znak ozbiljne bolesti, kao što su :

  • Anemija
  • Kongestivno zatajenje srca
  • Bolesti jetre
  • Pothranjenost.

Žuti nokti

Jedan od najčešćih uzročnika žutih noktiju su gljivične infekcije. Ako se infekcija ne liječi na vrijeme, nokti mogu otpasti. U rijetkim slučajevima, žuti nokti su simptom neke ozbiljnije bolesti, kao npr. bolest štitnjače, bolesti pluća, dijabetesa ili psorijaze.

Plavkasti nokti

Nokti modre boje ukazuju da tijelo nema dovoljno kisika. To može biti simptom upale pluća. Također, neki srčani problemi mogu biti povezni s modrim noktima.

Naborani nokti

Može biti znak psorijaze ili upalnog artritisa.

Listanje noktiju

Suhi, krhki nokti koji pucaju povezani su s bolešću štitnjače. Pucanje noktiju koji su žute boje, simptomi su gljivične infekcije.

Tamne mrlje ispod noktiju

Tamne mrlje ispod noktiju trebaju se ispitati što prije. Najčešće se radi o melanomu kože.

Izgriženi nokti

Neke osobe grizu nokte iz navike, međutim to je najčešći znak tjeskobe. Također, povezano je s opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

Nokti vrlo lako mijenjaju oblik ili boju. Svaka promjena nužno ne znači da se radi o nekom poremećaju. Žuti nokti najčešće su posljedica stalnog lakiranja noktiju.

Pratite svoj instinkt, ako su vam promjene sumnjive, svakako posjetiti dermatologa.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply