Stolica puno govori o vašem zdravlju

stolica govori puno o vašem zdravljuPrimijetili ste da je vaša stolica neobične boje i oblika. Saznajte što je tome uzrok …

Stolica puno govori o vašem zdravlje. Promjene oblika, boje i veličine omogućuju da se vrlo brzo uspostavi dijagnoza. Potrebno je na vrijeme reagirati na promjene stolice, da bi se vaše zdravstveno stanje što prije opravilo.

Srećom, stolicu možete i sami analizirati i to jednostavnim pogledom. Pomoći ćemo vam da uspostavite dijagnozu i po potrebi zatražite pomoć liječnika :

  1. Oblik

Ukoliko vam je stolica u obliku kuglica, radi se o divertikulozi. To znači da vašoj prehrana nedostaje vlakana, a sadrži previše šećera i masti. Simptomi divertikuloze su tupa bol u donjem trbuhu i sojećaj nepotpunog obavljanja nužde.

2.Veličina

Imate tvrdu stolicu i malu, to je još jedan dokaz da jedete jako malo namirnica bogatim vlaknima. Nedovoljnim konzumiranjem povrća i voća te učestalom tvrdom stolicom, riskirate obolijevanja od raka debelog crijeva. Primijetite li da u vašoj stolici ima krvi, odmah posjetite liječnika.

3.Miris

Miris stolice ovisi koje namirnice najviše konzumirate. Promjena mirisa stolice može biti uzrokovana lijekovima koje pijete i prisutnošću infekcija. Neugodan miris stolice može biti simptom poremećenog rada gušterače, Chronove bolesti, …

4.Boja

Konzumirate li previše mesa i ostalih namirnica koje su bogate željezom, postoji mogućnost krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava te će vaša stolica poprimiti crnu boju.

Postane li vaša stolica crvena, to je definitivno najlošija vijest. Crvena stolica ukazuje na prisutnost krvi u probavnog sustavu. Krvarenje može biti posljedica manje opasnih bolesti kao što su hemoroidi, ali može biti posljedica raka.

Bijela stolica većinom je znak da su vaša crijeva iritirana. Pazite što jedete! Primijetit ćete i poslije želučane viroze da je stolica bjelkaste boje. Bijela stolica može biti znak i malapsorpcije i raka gušterače.

Žuta stolica ukazuje na probleme s žuči. Također, ova boja stolice može ukazivati da se u vašem organizmu nalazi parazit Giardia lamblia, ali je najčešće pokazatelj da postoji infekcija u probavnom sustavu.

Zelena stolica može biti posljedica Chronove bolesti te prevelike konzumacija zelenog povrća.

Pratite sve promjene u obliku, veličini, mirisu i boji vaše stolice. Traju li te promjene neko vrijeme i osjećate nadutost, bol, …, svakako se javite liječniku. Nemojte dugo čekati, radi li se o zloćudnim bolestima, možete spasiti život.

Izvor ; www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply