Stres i njegove posljedice

StresLoše raspoloženje, glavobolja, prejedanje, opijanje su samo od nekih od posljedica stresa. Saznajte što je stres i kako ga se riješiti …

Svatko od nas reagira na svoj način na stres i napetosti zahtjevnog poslovnog rasporeda i života. Stres je najčešći uzrok lošeg raspoloženja, glavobolja, želučanih problema, nesanica, prejedanja, opijanja, … Promjene raspoloženja i energije i način reagiranja na stres većina osoba zapravo ne registrira, odnosno, simptome stresa vrlo često pridodaju promjenama vremena ili jednostavno misle da su takvi.

No, posljedice stresa mogu se ublažiti, pa čak i ukloniti vrlo jednostavnim promjenama u svakodnevnom životu. Potrebno je promijeniti način prehrane i vježbati. Ne morate trčati dvadeset kilometara dnevno ili živjeti na sirovom povrću i obranom mlijeku. Dovoljna je lagana tjelovježba, primjerice šetnja od pola sata ili vožnja bicikla.

Nemojte zaboraviti spavati. Posljedice stresa najbolje ublažava san jer tijekom spavanja u našem tijelu hormoni postižu ravnotežno stanje, pa tako i vrlo važan serotonin. Serotonin je hormon koji poboljšava raspoloženje. Kad imate dovoljno serotonina, osjećate se sjajno. Stres poremeti količinu serotonina u organizmu i pomanjkanje ovog hormona uzrokuje prejedanje, opijanje, pa čak i depresiju.

Stres i njegove posljedice ublažiti će vam voće i povrće. Već vam je pomalo jasno da poremećaj hormona dolazi do poremećaja rada cijelog organizma. Vitamini i minerali će blokirati štetne tvari u organizmu, odnosno potaknuti će ga da ih izbaci iz tijela. Izbaciti će i tvari koje potiču razvoj kancerogenih stanica.

Stres je ubojica 21. stoljeća i nužno je da toga budete svjesni. Stres uzrokuje srčani i moždani udar, rak te ostale bolesti. Promijenite svoj način života već danas.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply