Stresom do neuspjeha pri gubljenju kilograma

Dijeta Naslovna flash rotor

stresom do neuspjehaHranite se pravilno, vježbate redovito, radite sve što bi trebali raditi kako bi izgubili na težini, ali kile jednostavno ne idu dolje? Je li to zapravo i moguće? Nažalost da. A zove se stres.

Prvo i osnovno, trebate se iskreno preispitati hranite li se pravilno i činite li sve što je u vašoj mogućnosti kako bi došli do željenog rezultata. Jedan zalogaj više ovdje, jedan zalogaj više ondje i iako mislite da sve činite pravilno, upravo takvi postupci mogu usporavati ako ne i sabotirati vaš put do željenog rezultata. Vodite dnevnik prehrane par dana, računajte energetski unos kalorija, makro i mikronutrijenata i ako tek tada shvatite da sve činite kako treba, tek onda možete posumnjati da je u pitanju nešto treće.

Ako ostavimo sa strane bilo kakve zdravstvene probleme, stres može biti ključan faktor u postizanju određene tjelesne forme.

Što je zapravo stres i na koji način utječe na naš organizam?

Bilo da se radi o po život opasnoj situaciji ili samo o težem ispitu, šefu koji galami na nas, neugodnoj situaciji koju proživljavamo, previše vježbanja ili pak samo nedostatku sna, naše tijelo doživljavat će stres. U tom trenutku naše tijelo luči određene hormone te se narušava ravnoteža u našem organizmu.

Pri pojavi stresa, prvo što slijedi je lučenje adrenalina, hormona koji nas upozorava na opasnost te nam fizički daje snagu da se borimo za vlastiti život. Ova situacija se naziva ”fight or flight” ili u prijevodu, bori se ili bježi. Adrenalin djeluje na ubrzanje rada srca, povećava kontraktilnost srca, krvni tlak te protok krvi u bubrezima, smanjuje cirkulaciju krvi u probavnim organima kako bi se povećala cirkulacija krvi u skeletnim mišićima i srcu, ubrzava se frekvencija disanja, oslobađa se povećana količina glukoze te se pretvara u energiju potrebnu mišićima.

Dok adrenalin djeluje na jedan način, u isto vrijeme naše tijelo počinje lučiti još jedan hormon pod imenom kortizol, hormon zaslužan da podsjeti naše tijelo da moramo nadoknaditi izgubljenu zalihu energije u našem tijelu. Osim što tako povišena razina kortizola u našem organizmu utječe na povećanje apetita, ona također djeluje na povećano stvaranje kemikalije u živčanom sustavu pod imenom neuropeptid Y koji je zaslužan za povećanje želje za hranom bogatom ugljikohidratima. No, to i dalje nije sve jer kortizol će nažalost utjecati i na brzinu našeg metabolizma, usporavajući ga, te time čineći cijeli proces gubljenja kilograma puno težim i sporijim.

Ti metabolizmi u našem tijelu su u redu i nema ništa pogrešno u lučenju tih hormona, ali problem nastaje iz razloga što su ti metabolizmi rezultat evolucije – evolucije u kojoj su se naši preci u stresnim situacijama zapravo morali fizički boriti za vlastiti život pa je nadomjestak potrošenih zaliha u tijelu bio opravdan. No, međutim, danas je situacija drastično različita i rijetko tko se u stresnim situacijama zaista bori za vlastiti život.

Borili se mi za vlastiti život ili samo sjedili i paničarili radi određenih situacija u životu, naše tijelo će doživljavati stres, doći će do pojave tih metabolizama, naše tijelo će imati potrebu za nadomještanjem izgubljenih zaliha energije te će se povećati vjerojatnost da ćemo posegnuti za nekakvom hranom, htjeli mi to ili ne.

Stoga, želite li pomoći sami sebi i svojoj bitci s viškom kilograma, obratite pažnju na stres, bio on fizičke ili psihičke prirode, duboko udahnite te smirenim putem dođite do uspjeha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.