Suha koža – obogatite prehranu voćem

suha, koža, prehrana

Suha koža je učestali problem kako kod mladih osoba, tako i starijih. Najčešće se suha koža tretira raznim kozmetičkim preparatima, što nije loše, ali potrebno je otkriti pravi uzrok zašto je koža suha.

Najčešći uzrok suhe kože je nepravilna prehrana koja utječe na lučenje sebuma koje je u određenoj količini potrebno koži. Suha koža je podložna iritacijama te pojavom raznih upala te se često javlja pucanje kože te ljuštenje. Kod takve kože raste rizik od kožnih oboljenja.

Suha koža je posljedica nedostataka vitamina A i B. To znači da slabo konzumirate svježe voće i povrće. Unos vitamina A i B može pomoći koži u proizvodnji prirodnih ulja. Želite li opraviti svoju suhu kožu, potrebno je konzumirati voće koje je žute i narančaste boje. Voće te boje sadrži sumpor. Sumpor je prirodni sastojak tjelesnih stanica i mineral je koji se nalazi koncentriran u keratinu i kolagenu koji su važni za zdravlje kože.

Također, potrebno je povećati unos orašastih plodova. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje vraćaju koži vlagu i djeluju protuupalno jer smanjuju upalne procese ispod površine kože te smanjuju rizik od akni. Bademi su bogati antioksidansom, vitaminom E koji štiti kožu od oksidativnog stresa. Dovoljno vam je pojesti šaku orasa ili badema dnevno.

Povećajte unos vode u organizam. Strogo izbjegavajte pića koja sadrže kofein te alkohol. Sva pića koja djeluju diuretički mogu uzrokovati gubitak vlage u koži te bitne minerale.

Mi vam predlažemo i sok koji će biti i te kako dobar prijatelj vašoj koži :

  • 1 jabuka
  • 5 mrkava
  • 1 komad đumbira.

Očistite mrkvu, ogulite jabuku i narežite na komade te ogulite đumbir. Stavite sve sastojke u sokovnik i gotovo! Ovaj sok djeluje revitalizirajuće i daje elastičnost vašoj koži te mekoću. Možete još kombinirati :

  • peršin, jabuka i mrkva
  • mrkva, salata i cikla
  • cikla, krastavac i mrkva.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply