Suhe šljive, što mislite o njima?

suhe šljive, zdravlje. prehrana, vlaknaSuhe šljive su odličan izvor prehrambenih vlakana te mnoštvo vitamina i minerala, osim toga poboljšavaju probavu. Suhe šljive su izvor zdravlja.

Suhe šljive nastaju procesom sušenja svježe šljive, to je jedan način konzerviranja pri kojem ostaju vrijedni vitamini i menerali i nakon procesa sušenja.Suha šljiva sadrži više energije tj. kalorija nego svježa šljiva, zbog toga što prilikom procesom sušenja se izgubila voda.

Suhe šljive sadrže topiva i netopiva prehrambena vlakna te šećer sorbitol. Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu tako da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna se potpuno razgrađuju, a doprinose normalnoj probavi tako što stimuliraju rast poželjnih bakterija ( pravilna mikroflora ) u crijevima i tako povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njezin prolazak kroz crijevo.

Nadalje, svakako se preporučuje da nakon što konzumirate suhe šljive, trebate popiti malo vode, zbog toga što topiva vlakna imaju sposobnost vezanja vode i time se poboljšava probava.

Dnevno treba bi trebalo pojesti barem 5-6 komada suhih šljiva.

Leave a Reply