Suhe smokve – jedne od najzdravijih namirnica svijeta

suhe smokve, srce, kosti, dijabetesŽelite li pojesti nešto slatko, a da sadrži malo masnoća, šećera i još je bogato vitaminima i mineralima? Tu je za vas suha smokva!

Smokve su simbol slatkoće, plodnosti i obilja. Možete uživati u njihovom plodovima u sirovom i suhom obliku. Suhe smokve idealne su kao međuobrok. Bogate su hranjivim tvarima.

Suhe smokve su malo čvršće od svježih i sadrže više šećera. U ovom slučaju, predlažem da malo ostavimo kalorije sa strane jer ove slasne namirnice bogate su vitaminima i mineralima. I što je još važnija imaju nisku količinu masti.

Prehrambene vrijednosti suhih smokava variraju ovisno o kvaliteti voća i porciji. Sadrže proteine, kalcij, željezo, magnezij, kalij, fosfor, folnu kiselinu te vitamin C i K.

Suhe smokve dobre su za :

  • Zdravo srce

Siromašne su natrijem, a bogate kalije i magnezijem. Upravo bogatstvo s ova dva elementa čine da suhe smokve snižavaju krvni tlak. Antioksidansi u smokvama sprječavaju suženje krvnih žila.

  • Zdrave kosti

Kalcij i kalij zajedno povećavaju gustoću kostiju, odnosno jačaju ih. Kalij također osigurava da tijelo gubi što manje kalcija putem urina. S više kalcija u tijelu smanjen vam je rizik od osteoporoze te artritisa.

  • Dijabetes i kontrolu tjelesne težine

Ljekoviti su i listovi smokve. Idealni su za dijabetičare i za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma viška. Prirodni šećeri i vlakna pomažu pri reguliranju krvnog tlaka te inzulina. vlakna prisutna u listovima ubrzavaju metabolizam.

Željezo u suhim smokvama te folna kiselina idealni su za anemične osobe te za žene koje su trudne ili imaju problema s mjesečnicom. Suhe smokve djeluju antiseptično pa su korisne pri liječenju od akni. I svakako će vam pomoći ako imate problema sa zatvorom.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.