Sunčanje i zdravlje

sunce,plaža,ljeto,Uv zračenjeU ljetno doba godine sve se više ljudi prepušta dugotrajnom boravku na suncu, što uz niz pozitivnih učinaka krije i one negativne koji mogu biti kobni po čovjekovo zdravlje!

Učinci sunčanja su:

-pigmentacija kože

-poboljšanje apetita

-regulacija sna

-popravlja se opće raspoloženje

-jačanje  imunološke sposobnosti organizam, a radna sposobnost se povećava.

Sunce je prirodni izvor svjetlosne energije. Koristi se u preventivne i terapijske svrhe. Najpogodnije vrijeme za sunčanje je od 8 do 11 sati prije podne. Provodi se uz morsku obalu od mjeseca svibnja do listopada, a u planinskim osim u istim mjesecima još i tijekom siječnja i veljače. Sunčanju treba pristupiti postepeno, preporuča se da prvo sunčanje bude najkraće, a nakon toga svakodnevno produžiti sunčanje oko 5 min. Optimalni broj sunčanja je od 15 – 20 puta. Zbog oštećenja ozonskog omotača važno je namazati tijelo zaštitnim faktorom – što većeg broja u odnosu na osjetljivost kože. U vrijeme izlaganja suncu uz zaštitu kože moramo paziti i na oči, pogotovo osobe svjetlije šarenice! Tu nam od velike pomoći mogu biti sunčane naočale koje kao omiljeni modni dodatak služe i preventivno u obrani našeg oka od štetnog UV- zračenja.

Djelovanjem UV zraka iz Sunca, nastaje u koži vitamin D koji je važan u apsorpciji kalcija, što je od velike važnosti za osobe sa smanjenom koncetracijom kalcija u organizmu. Zbog toga je iznimno bitno dovoljno ali savjesno izlaganje sunčevim zrakama i tokom godine.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply