Sušenje smokve – na koji način?

sušenje smokve

Postoji nekoliko načina na koji se može obaviti proces sušenje smokve. Postoji tradicionalni način, kao i onaj malo moderniji.

Vrijednost smokve kao hrane i lijeka spominje se još u staroegipatskim medicinskim spisima. U staroj Grčkoj bila je jedna od najvažnijih namirnica u prehrani, a u Rimu su je smatrali svetim voćem.

Najveći proizvođači smokava su: Turska, Egipat, Alžir, Iran i Maroko.

Sušenje smokve- na koji način napraviti?

Suha smokva se dobiva preradom zdrave svježe smokve. Najčešći način sušenja suhih smokava je na tradicionalni način tako da se smokva suši vani na zraku i na suncu. Bitno ih je staviti na police koje su prozračne i uzdignute od poda.  Nikako se smokve ne smiju dodirivati na policama. Dakako smokve trebate zaštiti od ulaza insketa prilikom sušenja. Preporuča se navečer prije nego padne mrak, unijeti police sa smokvama u prostoriju koja je nadkrivena da ne pada rosa.

Moderniji način je svakako sušenje u sušilicama. Postoje i sušilice za kućnu upotrebu, svakako se to preporuča, jer brže se smokva osuši, a i sigurnije je baš zbog nemogućnosti ulaska insekata prilikom sušenja. Temperatura sušenja je oko 50 C

Netko prije sušenja, smokve podvrgavaju procesu sumporavanja, to je način na koji se uništavaju crvi koji bi eventualno se nalazili u smokvama.

Nutritivna vrijednost suhih smokava:

Suha smokva je omiljeno voće u vrijeme zime, zbog svojeg ukusnog i kalorijskog sastava.

Zahvaljujući velikoj količini minerala kalija, magnezija i fosfora , suhe smokve se nalaze na samom vrhu liste namirnica koje su najzdravije za naše kosti i za poboljšavanje  probave.

Suha smokva u 100 grama sadrži gotovo 250- 300 kcal, masti oko 0,6g, ugljikohidrata oko 63g, vlakna oko 15%, bjelančevina oko 3-4%.

Skladištenje

Nakon što se smokva osušila, svakako se preporuča da se stavi u papirnate vrećice ( škartoce, škanicle i ubaci po koji komad lovorovog lista).

Čuvati na suhom i tamnom mjestu, rok trajanja suhih smokava je cca 6-8 mjeseci.

 

One Response

  1. jaa 09/03/2012

Leave a Reply