Ta sočna, ljekovita smokva!

smokva, ljekovitost smokve, zdravlje, prehrana, probava, zatvor, upala grla, tumori, Smokva je energetski stimulativna namirnica. Poželjno ju je konzumirati u jutarnjim satima, na početku radnog dana. Smokve djeluju laksativno te ukoliko želite detoksicirati tijelo svakako je preporučamo.

Smokvu možete koristiti za liječenje :

  • Zatvora i to u kombinaciji sa šljivama. Srećom, sezona je obiju namirnica.
  • Upale grla i pluća jer djeluje kao antiseptik
  • Bronhija jer pojačava sazrijevanje sekreta te smiruje kašalj
  • Nametnika i parazita u crijevima
  • Obloga za liječenje raznih tumora i drugih novotvorina
  • Bubrega i bubrežnih kamenaca.

Mljevene suhe smokve u kombinaciji sa suhim šljivama i senom možete koristiti za pripravu kolačića ili pogačica te ih jedite ujutro i navečer, po jedan kolačić, i riješit ćete sve probavne tegobe. Uravnotežit ćete odnos bakterija u crijevnoj flori.

Suha smokva uklanja i probleme sa želudcem. Djeluje kao digestiv, tj. upija višak želučane kiseline i ublažava tegobe gastritisa i katara želudca.

Kod ujeda insekata, kukaca i životinja koristite oblog od suhe smokve tako da je raspolovite i privijete. Također, ako svježu smokvu ispečete, razrežete možete je koristiti kao oblog koji možete stavljati na manji tumor ili neku drugu novotvorinu ili otvrdnuće. Ili pomiješajte kvasac s mljevenim smokvama i zgnječenim bijelim lukom te koristite za istu svrhu.

Mliječnim sokom od smokve možete liječiti bradavice, razne lišajeve i manje ranice. Za liječenje bubrega koristite kompot od smokava.

Ljekovitosti smokve možete iskoristiti na više načina. Svakako preporučamo konzumiranje smokve, bilo ona svježa ili suha.

Izvor : I. Lesinger, Priroda kao lijek ; Bilje, adamić, 24sata

Leave a Reply