Taj bolni napad bubrežnog kamenca

bubrežni kamenac, bolovi, kalcij, kalij, zdravlje, prehranaNe biraju ni mjesto ni vrijeme kad će se pokrenuti. Napad bubrežnih kamenaca izaziva strašne bolove i nije vam baš utjeha kad liječnik kaže : ” Znam da vraški boli, ali nećete umrijeti”.

Bubrezi filtriraju otpadne produkte iz krvi. Bubrežni kamenci se obično sastoje od kalcija. Prepreke su koje mogu izazvati upale i oštećenja. Oko 10 posto svih muškaraca i 3 posto žena ima bubrežne kamence.

Sve donedavno se vjerovalo da nastajanje bubrežnih kamenaca uzrokuje kalcije te se osobama koje imaju takve tegobe savjetovalo da izbjegavaju hranu koja je bogata kalcije. Međutim, nedavno istraživanje na Harvardu pokazalo je da bi taj savjet mogao biti potpuno pogrešan. istraživači misle da kalcij može ometati apsorpciju oksalata, tvari u namirnicama kao što su špinat, a koja se također povezuje s nastajanjem kamenca.

Istraživanje je također pokazalo da su muškarci koji jedu najviše voća i povrća bogatog kalijem upola manje izloženi riziku od nastajanja bubrežnih kamenaca.

Preporučljiva hrana :

  1. Jedite hranu bogatu kalijem : sušene marelice, jogurt, narančin sok
  2. Jedite hranu bogatu kalcijem : nemasni mliječni proizvodi, bademi, srdele s kostima iz konzerve
  3. Pijte puno vode, izbkegavajte gazirana pića
  4. Jedite manje proteina životinjskog podrijetla.

Magnezij koji se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću, može pomoći pri sprječavanju nastajanja bubrežnih kamenaca.

Izvor : E. Mindell : Hrana kao lijek, Mozaik knjiga, 2007. 183-184.

 

Leave a Reply