Tikvice

tikvice,zdravlje,prehrana,vitamini,minerali,željezo,magnezij,mangan,dijeta,voda,vlakna,srce,arterije,rakaTikvice su kao i mrkva, izrazito bogate betakarotenom, te mogu biti najbolji izvor čuvanja dobrog vida. Istraživanje koje su proveli Engleski znanstvenici pokazalo je da žene koje su konzumirale tikvicu smanjile su rizik od obolijevanja od katarakte (zamućenje koje se razvija u leći oka ili siva mrena).

Tikvice su uz špinat i slatki krumpir, jedno od jela koja najviše štite od navedene bolesti. Čak ni mrkva koja sadrži betakaroten nije uspješna u liječenju sive mrene kao tikvica. Za razliku od mrkve, tikvica sadrži manje kalija. Kalij pomaže sprječavanju viskog krvnog tlaka. Stoga, možemo zaključiti da kombinacija kalija i betakarotena uvelike štiti vaše oči.

Tikvice također sadrže vitamin C. Kao što je već poznato vitamin C je antioksidans koji štiti od oksidacijskih oštećenja.

Konzumiranje tikvice pomoći će vam :

  • pri smanjivanju rizika od obolijevanja od raznih vrsta raka
  • smanjiti rizik od bolesti koronarnih arterija
  • pri obrani tijela od raznih virusnih infekcija
  • pri održavanju normalne ravnoteže tjelesnih tekućina
  • održavanju normalnog krvnog tlaka
  • održavanju pravilnog rada srca

Tikvice se također preporučaju osobama koje žele smanjiti tjelesnu težinu. Energetska vrijednost 100 g sirovih tikvica s korom iznosi 16 kcal /69 kJ. Od toga tikvice sadrže 3,4% ugljikohidrata, 1,2% proteina i 0,2% masti. Od minerala tikvice sadrže u nešto manjim količinama mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.