Toksične kemikalije u kućanstvu

kućanstvo,kemikalije,toksićnost, upotrebaOpasnost od toksičnih kemikalija prisutna je i u našem kućanstvu.Svakodnevno koristimo različite proizvode za čišćenje kućanstva. Korištenjem sredstava za čišćenje pokušavamo se riješiti bakterija i virusa te ujedno želimo da nam se dom „sjaji“. Svrha čišćenja kućanstva je zapravo želja da stvorimo zdravo okruženje. Nažalost, većina sredstava sadrži kemikalije koje ugrožavaju ljudsko zdravlje, a ujedno i štete okolišu.

Vjerojatno ste upoznati sa simbolima koji se nalaze na bočicama sredstava za čišćenje i uz te simbole nalaze se i riječi poput otrovno, korozivno, nadražujuće. Simboli zapravo upozoravaju potrošače o zdravstvenim opasnostima povezanim s kratkoročnim izlaganjem kemikalija u proizvodu. Ali, nigdje nije navedeno koliko zapravo kemikalije utječu na zdravlje pri dugotrajnom izlaganju. Ipak, trebamo biti svjesni da smo mi svakodnevno izloženi štetnim kemikalijama jer svakodnevno čistimo.

Tijekom korištenja sredstava za čišćenje, većina njih se raspršuje, dio kemikalija odlazi u zrak i mi ih udišemo. Istraživanja koja su proveli Amerikanci, otkrivaju da sredstva za čišćenje sadrže najmanje šest spojeva koji su toksični i zapravo su zakonom zabranjeni. Kemikalije ne unosimo samo u organizam tako da ih udišemo, nego se adsorbiraju u našu kožu te se tijekom pranja posuđa, koliko god puta ga ispirali, dio ipak ostaje na površini i miješa se s hranom koju jedemo i pićem koje pijemo.

Upozorit ćemo vas da kemikalije koje najviše ugrožavaju naše zdravlje :

2-butoksietanol (2-BE)

Iritira kožu i oči te se također povezuje s problemima krvotoka. Također negativno utječe na zdravlje reproduktivnih organa. Nalazi se u sredstvima za čišćenje prozora, sredstvima za uklanjanje mrlja, sredstvima za čišćenje automobila, sredstvima za odmašćivanje pećnice, sredstvima za uklanjanje hrđe.

Amonijak

Isparavanje amonijaka nadražuje kožu, oči, grlo i pluća. Osobe koje imaju problema s astmom strogo trebaju izbjegavati ovaj spoj. Amonijak također uzrokuje oštećenje jetre i bubrega. Amonijak se pojavljuje u prirodi, ali u jako malim koncentracijama koje ne utječu na ljudsko zdravlje, dok je koncentracija ovog spoja u sredstvima za čišćenje jako velika. Ukoliko se pri čišćenju amonijak kombinira sa sredstvom za čišćenje koje sadrži klor (varikina) stvara se jako otrovan plin. Nalazi se u sredstvima za čišćenje prozora, wc školjke, kupaonice, pećnice, zapravo u svim sredstvima za čišćenje.

Boje

Boje koje se koriste u sredstvima za čišćenje dobivaju se iz petrokemikalija i mogu sadržavati metale poput arsena, kadmija. Zabrinjavajuće je da boje mogu uzrokovati rak i prisutni metali utječu na živčani sustav te stoga mogu izazvati različite bolesti. Boje se adsorbiraju u kožu, ali ih također unosimo preko posuđa. Boje se nalaze u svim sredstvima za čišćenje.

MEA (monoetanolamin), DEA (dietanolamin), TEA (trietanolamin)

Navedeni spojevi reagiraju sa nitritima te se stvaraju kancerogeni spojevi nitrozamini. Nitriti mogu biti prisutni kao konzervansi u drugim proizvodima ili nekim u izvorima vode. MEA, DEA i TEA mogu sadržavati i 1,4-dioksan koji je kancerogen ukoliko je stalno prisutan. 1,4-dioksan može se ukloniti tijekom proizvodnje, ali nije sigurno u kojoj količini se može izdvojiti. DEA iritira kožu i oči, MEA uzrokuje astmu. Spojevi se nalaze u tekućim deterdžentima za pranje rublja, svim sredstvima za čišćenje, pa čak i u deterdžentima za suđe, te za čišćenje staklenih površina.

Mirisi

Pod nazivom mirisi zapravo se nalazi mješavina više od 3000 kemikalija. Većina njih djeluje nadražujuće te uzrokuje alergija, migrene te astmu. Mirisi koji se nalaze u deterdžentima uništavaju mikroorganizma, ali one dobre, nužne za život. Također, mirisi utječu na endokrini sustav, zato je sve više poremećaja rada štitnjače. Pod pojmom mirisi nalaze se i ftalati, za koje ste vjerojatno već čuli da su kancerogeni. Nažalost, ponajviše se nalaze u deterdžentima za pranje rublja, omekšivačima. Ftalati također utječu na endokrini sustav, kod muškaraca utječu na proces stvaranja spreme.

Nonylphenol ethoxylates (NPEs)

Razgrađuje se na nonyphenols (NPs) koji utječe na hormon estrogen. Laboratorijskim istraživanjem utvrđeno je da ovaj spoj uzrokuje razvijanje raka dojke. Nalazi se u tekućim deterdžentima za pranje rublje, sredstvima za uklanjanje mrlja, osvježivačima zraka, mirisima za kućanstvo, svim sredstvima za čišćenje kućanstva.

 Kvaterni amonijevi spojevi

Izazivaju alergijske reakcije u kontaktu s kožom i astmu. Mogu izazivati negativne genetske i reproduktivne učinke. Triklosan spada u grupu kvaternih amonijevih spojeva i povećava se njegova upotreba u kućanstvu. On povećava otpornost djelovanja antibiotika na bakterije, stoga postoji bojazan ukoliko se i danje nastavi njegova upotreba, da neće biti moguće liječiti infekcije koje uzrokuju mikroorganizmi. Nalaze se u sredstvima za čišćenje kupaonice, omekšivačima.

Natrijev hidroksid

Jako korozivan, može spaliti oči, kožu te djeluje nadražujuće na pluća. Ukoliko je svakodnevno prisutan dovodi do kronične iritacije kože. Nalazi se u sredstvima za čišćenje pećnice, kupaonice, odvoda i sredstvima za dezinfekciju.

Natrijev lauril sulfat (SLS) i natrijev laureth sulfat (SLES)

SLS nadražuje kožu, dok SLES može ostaviti za sebe tragove ,4-dioksana kojeg smo već spominjali. Ova dva spoja nalaze se u deterdžentu za pranje posuđa, tekućih deterdženata za pranje rublja, u kozmetici.

Trinatrijev nitriloacetat

Kancerogeni spoj koji se nalazi u sredstvima za čišćenje kupaonica i u nekim sredstvima za pranje rublja.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.