Trans-masne kiseline

masne trans kiselineMasne kiseline ili masti jedan su od makronutrijenata bez kojih naše tijelo ne može, one su dio pravilne prehrane te se ne bi smjele izbacivati. Iako su u prošlosti smatrane lošima po naše zdravlje, danas znamo da to nije tako, ali moramo imati na umu kako ipak postoje masne kiseline koje možemo smatrati lošima. Riječ je o trans-masnim kiselinama.

Trans-masne kiseline su stereoizomeri prirodno nastalih cis-masnih kiselina u kojima su vodikovi atomi vezani na dva ugljika povezana dvosrukom vezom te smješteni na suprotnim (trans) stranama te dvostruke veze. U suštini, trans-masne kiseline su podvrsta nezasićenih masnih kiselina.

Što to zapravo znači?

Najjednostavnije rečeno, struktura prirodnih masnih kiselina ima cis strukturu, a trans-masne kiseline imaju umjetno stvorenu strukturu, strukturu koja krije mnoge probleme iza sebe.

Trans-masne kiseline nastaju hidrogenacijom u procesima proizvodnje. Hidrogenacija kao postupak upotrebljava se kako bi se dobile poboljšane masti s većom oskidativnom i termalnom stabilnošću, tj. kako bi namirnice imale duži rok trajanja te primamljiv okus i strukturu.

Problem je u tome što trans-masne kiseline djeluju štetno na naš organizam tako da snizuju razinu HDL kolesterola, a povisuju razinu LDL kolesterola te se na taj način vežu s razvojem kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 – nešto što je još 90-ih godine znanstveno dokazano.

Trans-masne kiseline ne sintetiziraju se prirodno u ljudskom organizmu te njihov unos prehranom nije potreban. Stoga izbjegavajte namirnice poput margarina, majoneze, kolača, keksa, grickalica, pekarskih proizvoda, biljnih ulja za prženje, brze hrane i slično. Ukratko, izbjegavajte namirnice koje na deklaracima navode djelomično ili potpuno hidrogenirana ulja.

Također, imajte na umu da prženje na temperaturama iznad 200°C transformira cis konfiguraciju u trans, tako da se preporuča pripremati jela putem kuhanja ili pirjanja.

Iako danas vlada tendencija smanjivanju trans-masnih kiselina prilikom proizvodnje, svejedno obratite pažnju na deklaracije na proizvodima i radije posegnite za onima koji nemaju naznačena hidrogenirana i parcijalno hidrogenirana ulja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.