Trešnja

Voće

trešnja,zdravlje,prehrana,vitamini,minerali,probavaZrele trešnje su tamno crvene boje, uvijek treba prilikom kupovine izbjegavati trešnje koje su bijele boje, jer one nisu zrele i teže su probavljive.

Trešnje se smatraju da su dobre za:

  • Pozitivan učinak na zdravlje (Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerojatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.)
  • Prevenciju srčanih bolest (Prema znantvenim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.)
  • Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju rapoloženje
  • Trešnja je kao i svako voće idealno za mršavljenje jer sadrži malo kalorija, a nutritivno je bogato
  • Sok od trešnje mogao bi biti rješenje za dobar noćni san, kažu znanstvenici. (Prema provedenom istraživanju volonteri koji su popili čašu nezaslađenog soka od trešnje ujutro i navečer bolje su spavali i duže od onih volontera koji su pili neku drugu vrstu soka. Liječenje nesanice postalo je jedan od najvećih zdravstvenih izazova.Svaki četvrti odrasli čovjek pati od nesanice, a svaki peti ne spava više od pet sati noću.Psihijatar dr. Wilfred Pigeon sa Sveučilišta Rochester u New Yorku, koji je proveo istraživanje, smatra da sok od trešnje ima takav utjecaj na ljude zbog melatonina koji sadrži ovo voće, a to je hormon koji regulira ciklus spavanja u tijelu)

U tablici možete pročitati prehrambenu vrijednost  trešnje:

tresnja prehrambena vrijednost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.