Tušt-ljekovita biljka iz dvorišta

tušt, ljekovita biljka, antioksidansi, vitamini, minerali, korovJeste li znali da korov koji raste u vašem vrtu, zvan tušt je vrhunski lijek, k tome i besplatan!

Ukoliko imate svoj vrt i volite ga održavati čistim da nema previše trave oko plodova koje uzgajate, sigurno ste naletjeli na ovu biljku koju većina nas smatra korovom. Čak ste je vjerojatno čupali i bacali u blagom neznanju koliko je to biljka zapravo zdrava.

Tušt ja jako mala biljka, crvenkaste stabljike i zelenog sočnog lista. Otporna je na visoke i niske temperature, na sušu te uspijeva na zemlji najlošije kvalitete.

Tušt je bogat antioksidansima, vitaminima A, B, C i E pa čak i omega-3 masnim kiselinama. Od svih biljaka koje u svom sastavu imaju omega-3 masne kiseline, tušt ima najviše. Jedna žlica tušta sadrži 300-400 mg omega-3 masnih kiselina, dok ostale biljke imaju od 40-200 mg. Zbog svog bogatstva omega-3 masnim kiselinama ova biljka pozitivno će utjecati na organizam, regulirati će loši kolesterol i spriječiti bolesti srca i krvotoka.

Bogat je betakarotenom, ima ga čak više i od mrkve. Sadrži vitamin C, magnezij, mangan, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan te alkaloide, flavonoide, glutaminsku kiselinu, oksalnu kiselinu i sluzavu tvar.

Djeluje antigljivično i antimikrobno. Idealan je za osobe koje imaju probleme s probavom i mokraćom. Koristi se ukoliko imate razne parazite u crijevima jer djeluje kao blago sredstvo za čišćenje odnosno pražnjenje crijeva.

Sluzava tvar čini ga pogodnim za osobe koje imaju problema s žgaravicom, gastritisom i zatvorom.

Preporuča se i osobama koje imaju kožne bolesti kao što su psorijaza, akne i opekotine. Također, snižava tjelesnu temperaturu odnosno koristi se kod svih oboljenja jer jača cijeli organizam.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply