Ubod ose i oteklina

osa ubod
Ubod ose je vrlo čest u ljetnom periodu kada većina ljudi provodi više vremena vani. Ubod ose je neugodan, no srećom većina osoba se oporavi vrlo brzo bez komplikacija.
Ose, kao i pčele, imaju žalac koji im služi u samoobrani. Za razliku od pčele, koja nakon uboda ugiba, osa vas može ubosti nekoliko puta tijekom „napada“.

Ubod ose nekoliko puta može uzrokovati bol i iritaciju. Kod većine osoba koje nisu alergične na ubod ose osjetiti će:
-bol
-pečenje
-crvenilo
-oteklinu
-svrbež
Osobe koje su alergične na ubod ose imati će na području uboda značajnu oteklinu te crvenilo, koje prolazi nakon dva-tri dana.
Primijetite li ove simptome nakon uboda, posjetite liječnika koji će Vam preporučiti antihistamin.
Nužno ne more značiti da će te reagirati u budućnosti jednako na ubod ose.

Anafilaksija-ubod ose

Najčešća alergijska reakcija na ubod ose naziva se anafilaksija. Pojavljuje se kada naše tijelo dolazi u stanje šoka kao na reakciju na otrov ose. Stanje šoka nastupa vrlo brzo nakon uboda ose. Stoga se preporuča hitno pozvati medicinsku pomoć.
Simptomi alergijske reakcije na ubod ose su:
-otjecanje lica, usana ili grla
-svrbež na dijelovima tijela gdje nema uboda ose
-otežano disanje
-nesvejstica
-mučnina ili povraćanje
-proljev
Nužno ne morate imati sve gore navedene simptome, no osjetit ćete slabost. Osobe koje se uednom imale anafilaktični šok od uboda ose, vjerojatnoće ga imati opet pri sljedećim ubodima.

Tretman uboda ose

Ubod ose bez alerijskih reakcija operite vodom i sapunom da biste uklonili što više otrova. Zatim nanesite hladni oblog kako bi umanjili bol i oteklinu. Koristite sodu bikarbonu da biste ublažili svrbež. Otopite je u vodi, a nanesite na mjesto uboda.

Izvor: zdravlje-prehrana.com 

Leave a Reply