Uklonite bol u leđima

bol u leđimaBol u leđima nije lako ukloniti. Ali znajte, postoje neke stvari koje možete učiniti da zaustavite bolne napadaje.

Stručnjaci za bolove u leđima tvrde da četvero od petero ljudi za vrijeme svog života iskuse leđobolju. Bol u leđima pojavljuje se u dvije faze : akutnoj i kroničnoj. Akutna bol dolazi naglo i snažno. Tu bol osjetite kad radite nešto što ne biste smjeli ili to radite na pogrešan način. Bol se javlja zbog uganuća zgloba, naprezanja ili istezanja mišića u leđima. Stoga, ako ste nešto pomaknuli i osjetili bolan grč, saslušajte nekoliko savjeta koji će vam itekako pomoći :

 1. Ne stojte na nogama – vaša leđa će vam za to biti zahvalna. Osjetite li bol u leđima, najbolje se odmarati u krevetu. Svaki fizički pokret, pa čak i ustajanje na nekoliko sekundi može vam ponovno nanijeti bol. Prvih nekoliko dana svedite aktivnosti na minimum.
 2. Ne izležavajte se predugo – koliko ćete dugo ostati u krevetu, ovisi o jačini boli. Međutim, nikako nije dobro da se počnete izležavati. Neka vas bol vodi u odluci. Trebali biste znati da je za tjedan dana ležanja potrebno dva tjedna rehabilitacije.
 3. Umanjite bol pomoću leda – za smirivanje akutnih bolova koristite led. Led će smanjiti oteklinu i umanjiti grčenje leđnih mišića.
 4. Nakon leda, slijedi toplina – nakon jednog ili dva dana masaže ledom prijeđite na toplinu. Lezite na prsa s jastucima ispod kukova i gležnjeva te zagrijani preklopljeni ručnik stavite na bolni dio leđa. Na ručnik stavite termofor. Ovo će stvoriti vlažnu toplinu koja će pomoći pri opuštanju mišića.
 5. Ne zaboravite istezanje – istezanje će pomoći mišićima da se smire prije nego što bi se oni inače smirili. Koljena podignite u krevetu i primaknite ih prsima. Dok su na prsima, pritisnite ih rukama. Istegnite se, pa se odmorite. Ponovite.
 6. Iskotrljajte se iz kreveta – Ako baš morate ustati iz kreveta, iskotrljajte se iz njega pažljivo i polako.

Potražite liječničku pomoć ako :

 • Bol u leđima se iznenada pojavila bez razloga
 • Bol u leđima je popraćena temperaturom, grčevima u trbuhu, bolom u prsima ili poteškoćama u disanju
 • Akutni napad traje duže od dva do tri dana
 • Kroniča nol traje duže od dva tjedna
 •  Bol u leđima se širi u noge do stopala.

Izvor : The doctors book of home remedies, 2000. Str. 44-50

Leave a Reply