Umjetna sladila

umjetna sladila,zdravlje,prehranaUmjetna sladila nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost, iz njih se ne oslobađa nikakva energija. Često Vam se čini da je umjetno sladilo slađe od prirodnog, to je istina jer umjetno sladilo je otprilike 200 puta slađe od glukoze.

Najpoznatije vrste umjetnog sladila-zaslađivači:

-Saharin
-Aspartam
-Ciklamati

 Saharin:

Saharin nalazimo pod E-rojem E954, karcinogen i teratogen, gorak u višim koncentracijama. Slađi je od glukoze 300 puta, stabilan u tekućinama, dobar pri kuhanju. Neka istraživanja pokazuju da je neškodljiv, druga da postoji rizik od raka mjehura kod pušača, a treća pokazuju kako kod životinja uzrokuje rak mjehura.

ADI: 2,5 mg/kg TT

 Aspartam:

Aspartam nalazimo pod E brojem E951, umjetno sladilo 200 puta slađe od glukoze. Brzo se apsorbira i metabolizira, nije gorak pri povišenim koncentracijama. Nalazi se u više od 6000 proizvoda ( najviše u osvježavajućim napitcima), reklamira se kao bezopasan. Istraživanja dokazali štetnost aspartmana. Postoje sumnje da izaziva tumor na mozgu. Osobe koje često konzumiraju ovo sladilo imaju problem sa snom, vrtoglavicom i nedostatkom pamćenja.

ADI: 40 mg/kg TT

 Ciklamati:

Ciklamat nalazi se pod E brojem E952, sol kalcija i  natrija.  Slučajno je otkriven, karcinogen  i zabranjen. Zabranjen u Europi da se upotrebljava  u žvakaćim  gumama i bombonima. Obavezno čitajte deklaraciju.

ADI: 7 mg/kg TT

Zaključak:

Umjetna sladila kako i sama riječ govori proizvedena su na umjetan način, da li će te ih i dalje koristiti-to isključivo ovisi o Vama. Istraživanja napreduju iz dana u dan i pitanje je kada će dođi do novih saznanja. Ukoliko upotrebljavate umjetna sladila, koristite ih u minimalnim količinama i u propisanoj dozi.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.