Upoznajte novu voćku u Hrvatskoj : Kaki!

KakiImate problema s želucem i probavom? Isprobajte kaki!

Kaki se još i naziva japanska jabuka koja se sve više uzgaja u Hrvatskoj. Njene plodovi je najbolje brati u listopadu. Kaki je jako ukusna voća koje vrlo može zamijeniti slatkiše. Slatkastog je okusa i jedinstvene arome. Osim toga, korisna je za vaš organizam.

Kako pozitivno djeluje na organizam, odnosno snižava „loši“ kolesterol, ali posjeduje i antitumorsko djelovanje. Kako se naročito savjetuje osobama koje imaju problema sa crijevima : kroničnim zatvorom, upalnim stanjima, poremećenoj probavi i pražnjenju naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime. Mogu ga konzumirati i osobe koje često boli želudac, bilo da je želudac prehlađen ili je riječ o gastroentritisu. Svako se preporuča osobama koje imaju problema s hemoroidima jer sprječavaju tvrdu stolicu. Kaki je plod idealan za osobe koje boluju od bolesti jetre i žuči (masna jetra, slabi rad jetre, slabog izlučivanja žuči).

U vrijeme prehlade i gripe, kaki u obliku praha se može koristiti protiv suhog kašlja i za liječenje komplikacija s bronhima. Kaki je potrebno prethodno osušiti te zatim smiksati, odnosno usitniti ga. Svježi sok kakija koristi se za snižavanje visokog krvnog tlaka. Sve u svemu, kaki će vam ojačati imunitet.

Kaki možete koristiti i u kozmetici. Svježi plod smiksajte i nanesite na lice, te ostavite da djeluje nekoliko minuta. Na taj način ćete lice osvježiti i očistiti.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply