Uši u kosi

uši u kosi

Uši se nalaze u kosi, najbolje ih je ukloniti prirodnim preparatima.

Uši se najčešće pojavljuju kod djece. Prenose se tijekom kontakta kose dvaju djece. Uši ne mogu letjeti niti skakati. Isključivo se prenose preko vlasi kose.

Uši se uglavnom nalaze na tjemenu. Žive od krvi domaćina koju dobivaju ugrizom kroz kožu. Jako brzo se razmnožavaju jer ženke polažu svoja jajašca na dlakama kose, blizu tjemena. To dodatno otežava njihovo uklanjanje. Ljusku jajašca možete pronaći i tjedan dana nakon što ste uklonili uši.

 Uši se vrlo često nalaze na jastucima, kapama i stolicama, ali ne prenose se s navedenih predmeta na čovjeka.

Uvjerenja da su uši povezane s lošom higijenom, nisu točna. Jednaka je vjerojatnost pronalaska uši i na čistoj i na prljavoj kosi. Potrebno ih je promatrati kao neugodnosti koje se vrlo jednostavno mogu ukloniti.

Simptomi

Ugrizi ušiju na tjemenu izazivaju svrbež i iritaciju kože. Simptomi mogu naglo prestati nakon što se uši „presele“ na vrat, gdje izazivaju osip.

Najbolji način pronalaska ušiju

Uši možete provjeriti na suhoj i vlažnoj kosi :

  1. Počešljajte se
  2. Razdvojite pramenove kose
  3. Započnite pregled od sredine tjemena
  4. Pregledajte pramen po pramen od početka do kraja
  5. Provjerite ima li ušiju na češlju
  6. Pronađete li uši na češlju, obavezno ga operite
  7. Ne zaboravite područje iza ušiju i na vratu.

Imate li kovrčavu kosu, nakon pranja nanesite regenerator jer će vam olakšati pregled kose.

Pronašli ste uši

Provjerite ostale članove obitelji. I vrlo lako možete zaključiti kad su uši se počele razmnožavati na kosi. Kosa mjesečno raste 1 cm. Nađete li uši na 2 cm od tjemena, znači da su se pojavili prije dva mjeseca.

Kako ih tretirati?

Uši je potrebno tretirati ukoliko ste isključivo našli njih, a ne ljuske. Možete ih tretirati insekticidnim losionima koje možete nabaviti u ljekarnama. Mi vam predlažemo da nekoliko puta dnevno perete kosu uvarkom od listova oraha.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply