Utjecaj modnog svijeta na zdravlje

zdravlje, prehrana, mršavost, dijeta, izgladnjivanje, vježbanjeDonosimo ispovijest bivše manekenke koja govori o okrutnom svijetu mode u kojem je naviše nastradalo njeno zdravlje.

Carre Otis je bivša manekenka koje je sada majka triju djevojčica. I sama priznaje da je njeno zdravlje bilo ugroženo tijekom života modela. Prenosimo ispovijest :

Danas mi je zdravlje najvažnije. Nažalost, nije uvijek baš tako bilo. Svakodnevno sam mučila svoje tijelo da bih zadovoljila standarde koje su postavljale agencije, modne kuće, dizajneri. Stalno sam bila nezadovoljna svojim tijelom i svaki pokušaj da moje tijelo izgleda savršeno dovodilo bi me do očaja i razočarenja. Bila sam iscrpljena, gladna, umorna i frustrirana.

Nakon godina i godina nezdravih metoda i kontroliranja tjelesne težine (čitaj : smanjivanje tjelesnih proporcija koje zapravo moja genetika nije stvorila),ozbiljne-gotovo fatalne- fizičke posljedice bile su previše očite. Sama sam izmišljala svoje dijete, stalno sam vježbala i još uz to imala posebne prehrambene režime za modele. Želudac je bio samo uređaj koji je trebao osigurati savršeno tijelo.

Nisam se konzultirala s nutricionistima, nisam ništa znala o povezanosti duha-tijela, oko mene nije bilo mentora koji će me upozoriti da je zdravlje najvažnije. Moj metabolizam je bio oštećen, kao i moji organi. Nisam imala pojma da moji pokušaji ostvarivanja savršenog tijela me zapravo uništavaju.

Bila sam tvrdoglava, neke lekcije sam učila više puta, ali ipak sam odbijala promijeniti svoje ponašanje i razmišljanje. Dok nisam došla do samog dna. Stavila sam zdravlje na prvo mjesto. Oporavila sam se od ovisnosti o drogama, sudjelovala u terapijama, prevladala poremećaje prehrane te sudjelovala na duhovim obnovama. Počela sam voljeti sebe i otkrila sam prije voljela samo fizičku sebe.

Kao model prodavala sam mladim djevojkama iluziju. Prodavala sam nekakav ideal ljepote, ali zapravo sam se mučila za taj ideal. Nikad se nisam osjećala dobro iznutra niti sam bila zadovoljna tim izgledom. Sama sebe sam uvjeravala da ja to želim.

Da sam samo tada znala ono što sad znam, poštedjela bih sebe godina frustracija i lošeg zdravlje!

Jednostavno nisam mogla vjerovati tada, ali to je istina : Vi ste ono što jedete!

Da sam barem i tada bila svjesna da moj izbor hrane utječe na moje zdravlje, moje osjećaje i moj izgled. Danas se jedem zdravo, hranom koja je bogata vitaminima i mineralima. Živim na selu gdje uzgajam većinu onoga što jedem. Imamo svoje kokoši, svoje mlijeko.

Volite  masti

Prije sam mislila da su masti nezdrave. Sad znam da postoje i zdrave masti koje su potrebne mom organizmu. Te zdrave masti jačaju moje zglobove, kosu, kožu pa i moje hormone.

Što češće jedem, više ubrzavam metabolizam

Ovo nisam nikako vjerovala. Uživam u hrani svaka 3-4 sata. I više nisam gladna, mrzovoljna, umorna, frustrirana.

Opsesivno vježbanje nije potrebno da bi u top formi

Kao model, znala sam vježbati cijeli dan. Više ne vježbam da bi imala savršeno tijelo. Sada vježbam trbušnjake da bi ojačala svoju kralježnicu i održala svoje mišiće fleksibilnima, ipak već pomalo starim. Danas vježbam da bih bila zdrava, a ne da bi postigla nekakav nedostižan i nezdrav fizički izgled.

Spavanje je ključno za zdravlje

Danima ne bih spavala. Dio mog posla su bile revije, koje su se znale zarediti cijelu noć, nakon toga su slijedile zabave. Stvarno, nisam mislila da ne spavanje toliko utječe na mene. Sad sam svjesno koliko je iscrpljenost utjecala na moje raspoloženje i razinu energije.

Hrana nije neprijatelj

Izbjegavala sam toliko namirnica. Imala sam listu zabranjenih namirnica. Hrana je bila moja opsesija. Bilo je samo važno da se malo održim na nogama. Najvažnija stvar je bila ne udebljati se i održati traženu veličinu odjeće. Danas jedem sve.

Učim svoje kćeri da je zdravlje najvažnije, a ne izgled. Učim ih da ljepota izlazi iznutra i svakako da nitko ne smije određivati kako će živjeti i što će jesti. Najvažnije mi je da znaju da se trebaju voljeti onakve kakve jesu i da nije bitno što drugi misle.

Izvor :mindbodygreen.com

Leave a Reply