Utjecaj ambalaže na hranu

utjecaj pet ambalaže na hranuZnate da danas se hrana kupuje zbog lijepo dizajnirane ambalaže. Da li ste svjesni koliko ambalaža može utjecati na zdravstvenu vrijednost hrane?

Zadnjih nekoliko godina stručnjaci upozoravaju na utjecaju ambalaže na hranu. Na samom početku primjene sintetski polimeri, koji se koriste za izradu ambalaže, pokazali su se uspješni za produženje vijeka trajanja samog proizvoda te je to omogućilo duže vrijeme stajanja na policama.

Međutim, s vremenom se pokazalo da ambalaža ima veliki utjecaj na sama svojstva hrane koje je zapakirana. Tijekom procesa proizvodnje ambalaže dodaju se različiti aditivi koji poboljšavaju njegova svojstva. Kao što sve podliježe procesu razgradnje, tako se razlaže i ambalaža.Problem nastaje kad produkti razgradnje ambalaže migriraju u hranu, također se pokazalo da je štetna i tinta na naljepnici imena proizvoda.

Aditivi su uglavnom kemikalije koji nisu pogodni za ljudski organizam jer ih naše tijelo ne može razgraditi nego ih „skladišti“. Američki stručnjaci istraživali su kako aditivi utječu na naš organizam i rezultati istraživanja su se pokazali poražavajućima.

Aditivi povećavaju rizik od raka dojke te raka prostate i utječu na koncentraciju hormona što dovodi do poremećaja štitnjače, oslabljuju imunitet. Najviše zabrinjava činjenica da tijelo djeteta puno duže zadržava štetne kemikalije u organizmu nego odrasle osobe.

Što možete učiniti kako bi se smanjili unos štetnih tvari organizam:

  • konzumirajte  što manje zamrznutu hranu
  • imajte sami svoj povrtnjak
  • konzumirajte svježe voće i povrće.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply