Utjecaj reklama na djecu

utjecaj reklama na djecuKoliko puta ste vidjeli na televiziji, internetu ili u novinama reklamu namijenjenu za djecu, što mislite koliko te reklame utječu na djecu u izboru hrane?

Reklame, kojima je cilj informiranje i popularizacija određenih proizvoda u brojnim medijima pojavljuje se u sve većoj količini. Najčešće reklame su ciljane za djecu, jer proizvođači hrane pomoću reklame pokušavaju kroz djecu potaknuti na kupnju njihovih proizvoda. Ukoliko roditelji ne kupe proizvod koje su djeca htjela, tada se u djece javlja osjećaj tuge i nezadovoljstva.

Inače, svjetska zdravstvena organizacija ističe da su djeca širom svijeta izložena marketingu hrane u kojoj je previše masti, šećera i soli.

Najčešći problemi kod djece je porast sve više pretilih, upravo zbog toga što djeca najčešće konzumiraju kalorijsku hranu u kojoj se nalaze prazne kalorije, umjesto potrebnih hranjivih tvari koji su potrebni za pravilan razvoj djeteta.

Dodajemo da WHO ističe “Teško nam je natjecati se s multinacionalnim kompanijama u medijima kako bismo se borili protiv njihovih reklama i utjecajem koje one imaju na našu djecu”.

Mnogi stručnjaci smatraju da djeca koja u djetinjstvu kupuju “nezdravu” hranu, nastavljaju je kupovati do kraja života.

Naš savjet je:

  • Roditelji uzmite stvar u svoje ruke i pokušajte svoju djecu naučiti kako odabrati zdravu tj. pravilnu namirnicu bez obzira na brend proizvođača.
  • Proizvođač koji je dobro brendiran, ne znači da nudi dobar omjer cijene i kvalitete proizvoda.
  • Roditelji obavezno, koliko god možete jedite s djecom, tako da djeca vide što vi jedete i tako će usaditi neke pozitivne elemente od Vas.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply