Vegetarijanska prehrana

Vegetarijanska prehrana, zdravlje, vegetarijanac, životinjsko podijetlo, voće, povrćeSve se više govori o vegetarijanskoj prehrani i njenom učinku na zdravlje. Ponekad postavljamo pitanja zašto se u medijima sve više ističe ovaj tip prehrane i zašto se izbacuje meso iz svakidašnjeg jelovnika. Malo smo to istraživali i evo što smo otkrili.

Vegetarijanska prehrana korisna je za prevenciju kroničnih bolesti, primjerice karcinoma debelog crijeva, dojke i prostate. Istraživanja su pokazala da konzumiranje crvenog i procesiranog mesa (više od 500 g tjedno) povećava rizik od obolijevanja dijabetesa tipa ll i navedenih opakih bolesti. Pojam vegetarijanske prehrane povezuje se sa smanjenim rizikom od gojaznosti te kardiovaskularnih bolesti. Ova prehrana ima veliku ulogu u liječenju raznih bolesti. Prelazak na vegetarijansku prehranu rezultira smanjenjem razine LDL-kolesterola i snižavanjem krvnog tlaka te imaju povoljan učinak na razinu glikiranog hemoglobina.

Pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana adekvatna je za ljude u svim fazama života, uključujući trudnice,dojilje, dojenčad, djecu i adolescenta jer sadrži važne nutrijente kao što su :

  • -proteini
  • -omega 3-masne kiseline
  • -tri minerala (kalcij, željezo i cink)
  • -vitamin B i D

Biljna prehrana smanjuje rizik i od žučnog kamenca, demencije te se koristi pri liječenju reumatoidnog artritisa, atopijskog dermatitisa i psorijaze. Ukoliko ste svežder i prijeđete na vegetarijansku prehranu poboljšat će vam se raspoloženje i imati ćete više energije. Dolazi do smanjenja tjelesne težine, poboljšanja kvalitete života te povećane radne produktivnosti. U jednom istraživanju u kojem muškarci koji su svežderi tijekom dva tjedna nisu konzumirali crveno meso, žene su njihovi tjelesni miris opisale privlačnijim od mirisa muškaraca koji su dnevno konzumirali 200 g crvenog mesa.

Neuravnotežena vegetarijanska prehrana jednako je štetna kao i neuravnotežena prehrana sveždera. Ako se ovaj tip prehrane temelji samo na jednoj ili nekoliko namirnica, ona ne može osigurati sve što je potrebno organizmu. Glavnim nedostatkom vegetarijanske prehrane smatra se gubitak nutrijenata koji su potrebni organizmu, a koje dobivamo isključivo iz hrane životinjskog podrijetla (karnitin, kreatin, taurin, vitamin D, …).

Referenca : Z. Šatelić, 100 (i pokoja više) crtica iz znanosti o prehrani, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Zagreb 2013., 76-77

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.