Višnja maraska

Višnja maraska,zdravlje,prehrana,tumor,rak,krvožilne bolesti, Stigla je sezona branja višanja. Najpoznatija vrsta je višnja maraska. Najviše se maraske uzgaja u Dalmaciji te plodovi uzgojeni u tim krajevima iznimno su kvalitetni.

Plod višnje maraske ima slatko-kiselkasti okus s visokim udjelom šećera, tamnocrvenu boju i vrlo intenzivnu aromu. Sadrži visok udio suhe tvari, 21-27,3 %, znatno viši od udjela suhe tvari u većini drugih vrsta voća. U suhoj tvari nalaze se spojevi velike biološke vrijednosti poput vitamina, minerala, dijetalnih vlakana, fenolnih spojeva, melatonina, aromatičnih spojeva itd. Fenolne skupine koje su prisutne u plodovima višnje maraske su antocijani koji su odgovorni za boju te flavonoli i fenolne kiseline. Svi navedeni spojevi su biološki aktivni i važni su zbog pozitivnog učinka na zdravlje ljudi u obliku antioksidacijskog, protuupalnog, antimikrobnog i drugih djelovanja. Biljni hormon melatonin također se nalazi u višnji maraski.

Znanstvenim istraživanjem dokazano je da svakodnevna konzumacija višnje maraske pomaže u prevenciji krvožilnih bolesti. Budući da ne sadrži masti preporuča se osobama s viškom kolesterola u krvi.U narodnoj medicini od peteljke maraske kuhaju se ljekoviti čajevi koji su odlični diuretici. Sušeni plod također možete iskoristiti za spremanje čaja. Sok od ove ljekovite biljke preporuča se osobama koje su slabokrvne. Bogatstvo višnje antioksidansima pomaže u borbi protiv raka. Elagična kiselina koja ja prisutna u višnji zaslužna je također u sprječavanju ove opake bolesti. Navedeni antocijanin ublažava glavobolju i simptome artritisa i guše te poboljšava srčani ritam.Ukoliko želite zaustaviti starenje konzumirajte što više višnje maraske jer prisutni izokueriterin i kueriterin eliminiraju tjelesne nusprodukte koji uzrokuju preuranjeno starenje, a melatonin kojim višnja maraska obiluje pomaže u reguliranju sna.

Ukratko, višnja maraska vraća prirodnu ravnotežu u organizmu.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.