Vitamin b2 – riboflavin

Riboflavin B2 – Apsorbira se u gornjem dijelu tankog crijeva, izlučuje se bubrezima. Riboflavin je prekursor koenzima flavin mononukleotida (FMN) i flavin adenin dinukleotida (FAD), koji su potrebni za rad enzima koji se nazivaju flavoproteini. Flavoproteini su uključeni u širok raspon redoks reakcija poput sukcinat dehidrogenaze i ksantin oksidaze. Prostetski dio respiratornih flavoproteinskih enzima u staničnim mitohondrijama stanicama donose kisik. FMN i FAD su uključeni u metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

FAD može primati vodikove ione s metabolita (oksidoredukcijska svojstva) i prenjeti na NAD (do NADH) i derivate hema, ali FAD prima vodikove ione i sa NADH. Razlika u mehanizmu aktivnosti (može davati ione na NAD i primati sa NADH) potjeće od različitog proteina (apoenzima) na koji je FAD vezan.

Riboflavin je potreban da bi se iz ugljikohidrata, masti i proteina oslobodila energija. Dio je oksidacijskog enzima koji donosi kisik stanicama, te ima važnu ulogu u recikliranju glutationa.

Riboflavin nalazimo u: mlijeku ( posebno sir i jogrt) , iznutricama, cjelovitim žitaricama, kvasac, jaja…

Kod nedostatka riboflavina dolazi do kožnih promjena (ispucale usne), promjena sluznica, normokromne anemije, poremećaj enzimskih funkcija, neuropatije, promjena na rožnici,…

Leave a Reply