Vitamin B3 niacin

tiamin, svinjetina, govedina, zdravlje, prehrana, vitamin,Nalazimo ga u dva oblika: kao nikotinsku kiselinu (niacin – vitamin B3) i kao amid te kiseline – nikotinamid (aktivni oblik). Nikotinska kiselina i nikotinamid funkcioniraju u tijelu nakon prevođenja u koenzime nikotinamid–adenin-dinukleotid (NAD) ili nikotinamid–adenin–dinukleotid-fosfat (NADP). Niti jedan od ovih oblika nisu povezani sa nikotinom koji se nalazi u cigaretama iako su njihova imena slična.

NAD i NADP su koenzimi brojnih enzima uključenih u stanično disanje, stvaranje adenozin trifosfata (ATP),… Služe kao akceptori vodika u reakcijama dehidrogenacije. Niacin se u tijelu može sintetizirati iz triptofana. U organizam se unosi hranom, a apsorbira se duž čitavoga tankog crijeva.

Ovaj vitamin pomaže u održavanju probavnog sustava i ublažava želučano-crijevne poremećaje te daje koži zdraviji izgled. Alkohol ubrzava potrošnju vitamina B3, a nedostatak nikotinske kiseline dovodi do pelagre (3 D bolest – dijareja, dermatitis, demencija). Pelagra je raširena u siromašnim krajevima gdje stanovništvo konzumira dosta kukuruza. Kukuruz sadrži dosta niacina, ali u vezanom obliku te se ne može iskoristiti.
Nalazi se u iznutricama, leguminozama, mesu (perad), ribi (tuna, losos,…) i crnom brašnu (ukoliko se pri pripremanju namirnica voda u kojoj su kuhane baca, gubi se značajni dio niacina jer je topiv u vodi).

Tekst za portal www.zdravlje-prehrana.com napisala  Mr. nutr. Maja Gradinjan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.