Vitamin E

vitamin E, zdravlje, prehranaPovijest vitamina E započinje još davne 1922.godine kada ga je otkrila skupina znanstvenika (Evans i Bishop). Već tada je bila uočena njegova ogromna važnost za život i opstanak. I samo ime odabrano za tu novootkrivenu  supstancu, koje svoje podrijeklo vuče iz grčkog jezika-porođaj i roditi, govori o njegovu značaju. Zanimanje za vitamin E bilo je  toliko da je već  1939.godine održan prvi svjetski simpozij posvećen tom vitaminu,kada se govorilo o njegovoj ulozi u trudnoći, utjecaju na prevenciji i liječenju srčanih bolesti kao i zaštiti cjelovitosti stanica i tkiva.

Svojstva Vitamina E

Vitamin E pripada grupi vitamina topljivih u mastima (liposolubilni), dok je u vodi gotovo netopiv. Vitamin E je u stvari čitava grupa spojeva koju nazivamo tokoferolima. U prirodi postoji  nekoliko tokoferola ( alfa, beta, delta, epsilon, eta, gama i zeta), od svih najaktivniji je alfa tokoferol koji ima najveću nutritivnu i biološku vrijednost. Upravo je alfa-tokoferol pokazao nevjerojatan učinak na središnji živčani sustav – primjenjen  kod moždanog  udara sprječavao je (daljnja) oštećenja živčanih stanica.

Važnost vitamina E
Ovaj vitamin je vrlo važan za rad imunološkog sustava, enokrini sustav i spolnih žlijezda. Snažan je antioksidans  i sprječava štetne procese oksidacije u organizmu. Štiti od oksidacije nezasićene masne kiseline, vitamin A i neke intracelularne enzime potrebne za respiraciju. Utječe i na veličinu biosinteze DNA.
Vitamin E inhibrira biosintezu kolesterola te utječe na stabilnost boloških membrana i izmjenu tvari. Prijeko je potreban za pravilno djelovanje živčanog, mišićnog, žilnog i reproduktivnog sustava

Vitamin E nužan je za normalan rad mitohondrija i lizosoma u stanici, isto tako neophodan je za razvoj ploda. Za resorpciju E vitamina, kao i drugih  u mastima topljivih vitamina, potrebne su žučne soli i normalna funkcija pankreasa.

Preporučene dnevne potrebe (RDA) za vitaminom E iznose 5-15 mg, što ovisi o količini unesenih nezasićenih masnih kiselina u hrani.

DOB RDA (IU/dan) mg
mala djeca 4-5 2,68 / 3,35
djeca i odrasli 7-12 4,69 / 8,04
odrasli muškarci 15 10,05
odrasle žene 12 8,04
trudnoća i laktacija 15 10,05

Nedostatak vitamina E :

Normalnom prehranom većina ljudi dobiva dovoljnu količinu vitamina E i nisu potrebni nikakvi dodaci prehrani.

Nedostatak vitamina E uzrokuje pojačano izlučivanje kreatina (kreatinuriju), poremećaje u razvitku embrija (habitualni abortus), atrofiju epitela sjemenih kanalića (azoospermija), mišićnu destrofiju i degenerativne promjene živčanog sustava.

Nema štetno djelovanje osim u izuzetno velikim dozama.

Gdje vitamin E nalazimo?

Glavni su izvori vitamina E ulja klica žitarica (pšenica, kukuruz, soja, suncokret) te palmino i ricinusovo ulje. Tokoferola ima i u voću, zelenom lisnatom povrću, jestivim gljivama…

Tablica: Sadržaj vitamina E kao alfa tokoferola u 100 grama nekih namirnica (mg)
Izvor:

Namirnice 100 grama E vitamin(alfa tokoferol) mg
suncokretove sjemenke 44,00
ulje bademovo 37,86
lješnjak 21,00
ulje riblje 20,00
suncekretovo ulje 10,71
tuna konz. 6,30
krumpir,čips 4,27
avokado 2,32
kupus,svježi,zeleni 1,67
mliječna čokolada 1,10
jastog sirovi 1,47
sir edamer 1,00
grožđice suhe 0,70
šljive,svježe 0,70
paprika,svježa zelena 0,68
brašno,raženo,bijelo 0,43
naranča svježa 0,23
naranča,sok,svježi 0,04

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply