Vitamin Tiamin B1

tiamin, b1, vitaminTiamin B1 – Apsorbira se u gornjem dijelu tankog crijeva. Oko 80% se nalazi u obliku tiamin – difosfata. Sintetizira se u jetri, a izlučuje u bubrezima u obliku tiamina. Sudjeluje u dvije važne reakcije stanica: transketolacija i dekarboksilacija.

TPP (tiamin pirofosfat) koenzim transketolaze: proces izravne oksidacije glukoze u pentozu (u citoplazmi jetre, mozga i bubrega, u mišićima ne) – stvara se i NADPH.

TPP koenzim dekarboksilaze: oksidativna dekarboksilacija α – keto kiselina (pirogrožđana); rezultat aktivni acetaldehid (acetil CoA) koji ulazi u ciklus limunske kiseline i stvara se energija (ATP).

Tiamin je potreban u reakcijama oslobađanja energije iz ugljikohidrata (riža) i sudjeluje u proizvodnji glasničke molekule živčanog sustava acetilkolina. U organizmu se nalazi u obliku koenzima tiamin pirofosfata.

Tiamin nalazimo u: svinjetini, govedini, iznutricama, cjelovitim žitaricama, mahunarkama,…

Nedostatak uzrokuje beri – beri (na jeziku jednog polinezijskog naroda znači „ja ne mogu“ – ne mogu ustati iz čučećeg položaja, jer su pogođeni donji ekstremiteti). Poremećaji zbog manjka tiamina posljedica su poremećenog metabolizma (najviše su pogođena tkiva kojima su ugljikohidrati glavni izvor energije – mišići, živčano tkivo). Kod kroničnih alkoholičara alkohol ometa apsorpciju tiamina. Kod deficita tiamina javlja se i slabljenje imunog sustava, te češće obolijevanje od infekcija.

Tekst za portal www.zdravlje-prehrana.com napisala Mr. nutr. Maja Gradinjan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.