Što su vitamini?

vitamini sto suVitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane. Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama; u nekim slučajevima mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu. Vitamini su potrebni za odvijanje gotovo svih procesa koji se odvijaju u organizmu.

Nedostatak vitamina dovodi do problema:

  • otežana probava
  • organizam se ne može boriti protiv infekcija
  • nemogućnost proizvodnje novih stanica.

Hranjive tvari koje nas opskrbljuju energijom – proteini,ugljikohidrati i masti – nazivaju se makrohranjive tvari (makronutrientima) i trebaju se konzumirati u većim količinama. Bez vitamina te makrohranjive tvari ne bi mogle biti probavljene i pretvorene u energiju.

Vitamine smo podijelili u dvije osnovne skupine:

  • Vitamini topivi u vodi ( vitamin C  i vitamini B kompleks)
  • Vitamini topivi u mastima ( A, D, E, K )

Kad kažemo vitamini topivi u mastima, podrazumijevamo da je potrebna odgovarajuća količina masnoća i minerala kako bi se oni pravilno apsorbirali u probavnom sustavu. Ova vrsta vitamina pohranjuje se u jetri. Vitamini topivi u vodi ukoliko su u višku, organizam ih izlučuje putem mokraće. Dakle, budući da ih organizam ne “skladišti” njih je potrebno svakodnevno uzimati.

S konzumacijom vitamina treba biti malo i oprezan. Ako kupujete vitamine u obliku tableta, obavezno pročitajte upute o „pravoj količini“. Međutim, svakako imajte na umu da dovoljno bitnih hranjivih tvari, trebate dobivati upravo iz hrane koju jedete.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.