Začepljen nos

začepljen nosZačepljen nos je jedan od prvih simptoma prehlade ili gripe. To je tegoba koje vrlo često uzrokuje i blagu nervozu jer je većina nas navikla disati na nos, a ne na usta. Začepljen nos pogotovo je nezgodan za bebe mlađe od šest mjeseci jer znaju disati samo na nos te im je sisanje odnosno konzumiranje hrane dosta otežano.

Nos je početni dio dišnog sustava koji najprije reagira na bilo kakve viruse i bakterije te alergene. Unutrašnjost nosa je obložena sluznicom na kojoj je prisutna nosna sluz. Sve nečistoće koje uđu u naš nos, zaostaju u sluzi te ih zajedno najčešće progutamo. Dalje se probavlja u probavnom sustavu. No, ta sluz je bogata imunosnim stanicama i njenim produktima koji štite naše tijelo od razvoja infekcija.

Zašto je javlja začepljen nos?

Začepljen nos je posljedica upale. Bakterija ili virus uzrokuje širenje kapilara u sluznici te se nakuplja tekućina i upalne stanice zbog čega dolazi do nateknuća sluznice. Kao rezultat dolazi do povećanja količine sluzi pa je otežan prolaz zraka. Želite li spriječite da vam nos bude začepljen, poduzmite sljedeće korake :

  • koristite fiziološku otopinu koja će vam pomoći pri čišćenju i vlaženju sluznice
  • koristite ovlaživače prostora gdje je prekomjerno grijanje
  • prozračujte prostoriju što češće tijekom dana
  • koristite čajeve koji se mogu koristiti za inhalaciju.

Fiziološka otopina nema nikakvih nuspojava. Neće vam isušiti sluznicu niti je oštetiti. Dođe li do razvoja upale, nažalost, neće vam pomoći. Morati ćete koristiti preparate koji sadrže protuupalne supstance.

Jedan od prirodnih preparata za začepljen nos je čaj od smilja. Smilje je na glasu kao biljka koja se uspješno bori protiv bora, ali ono pomažu i ako imate problema sa dišnim sustavom. Pogledate li malo bolje sastav sprejeva protiv začepljenog nosa, jedna od komponenti je upravo smilje. Možete koristiti i čaj od smilja za inhaliranje. Smilje nježno ispire upalni sekret, olakšava disanje i obnavlja sluznica nosa. Smilje spada u prirodne dekongestive koji nisu agresivni te nemaju nikakvih nuspojava.

Ne prolazi li vam začepljenost nosa nakon 10 dana, svakako potražite stručnu pomoć kako bi ste što prije spriječili razvoj daljnje upale.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply