Začinima protiv želučano-crijevnih tegoba

Začinima protiv želučano-crijevnih tegobaI vas je muči dijareja i mučnina te osjećate bolove u želucu? Borite se začinima protiv želučano-crijevnih tegoba …

Mnoge vrste biljaka sadrže fitoncide – tvari koje djeluju antibakterijski te su poznate kao biljni antibiotici. Najviše fitoncida nalazi se u začinskim biljkama. Začini su se prije puno više cijenili nego danas i korišteni su kao lijek protiv zaraznih bolesti.

Određene začine možete upotrebljavati za liječenje, odnosno ublažavanje simptoma želučanih viroza koje se vrlo lako razvijaju pri ovakvim nerealnim i ekstremnim promjenama temperature. Savjetujemo vam s kojim začinima protiv želučano-crijevnih tegoba :

Ljuta paprika

Ljekovita tvar koja se nalazi u ljutoj paprici je kapsaicin. Umiješajte 1/3 čajne žlice sa 1 žlicom meda te uzimajte 1-2 puta na dan.

Vanilija

Tvar vanilin razvija se u plodu vanilije. Smiruje grčeve u želucu i crijevima. 1/3 štapića od vanilije usitnite te prelijte sa 2,5 dL kipuće vode i ostavite da odstoji prekriveno 10-15 minuta. Procijedite i zasladite 1 žlicom šećera ili meda.

Kim

Plodovi kima najbolje su biljno sredstvo protiv nadutosti, napinjanja te grčeva u želudcu i crijevima. Plodove kima zgnječite, prelijte s 3 dL kipuće vode te pokriveno neka odstoji 10 minuta te procijedite. Pijte čaj dok je još topao u gutljajima, 2-3 puta na dan.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply