Zašto bijelo brašno deblja više nego šećer?

glikemijski indeksRadije pojedite čokoladu, nego li pecivo jer će vas šećer manje udebljati od brašna. No znate li zašto? Glikemijski indeks.

Odgovor na pitanje je vrlo jednostavan : Glikemijski indeks (GI). Bijelo brašno ima veći glikemijski indeks od šećera, stoga i deblja.

Jedete li namirnice s velikim GI, u krv će ući vrlo velika količina hormona inzulina koji odmah unosi šećer u stanice. Čim se šećera nalazi u stanicama, razina šećera u krvi pada. Tada postajete nervozni, gubite koncentraciju i mozak odmah zahtijeva šećer jer ga ne registrira u krvi.

Mozak vas prisiljava da nešto pojedete. Iz tog razloga ponekad naglo ogladnite i imate osjećaj kao vam organizam traži nešto slatko. Vi ćete pojesti sendvič, čokoladu, pizzu, … Gušterača odmah reagira i šalje inzulin u krv. To se događa tijekom cijelog dana. Dokle god se inzulin nalazi u krvi, hormon vitkosti, npr glukagon, ne može ništa učiniti. Glukagon privlači i sagorijeva masnoću samo kad je razina inzulina niska.

Potrebno je birati namirnice niskog glikemijskog indeksa jer će vas samo one izvući iz kruga koji se naziva : šećer-bijelo brašno-niska razina šećera-velika glad. Na taj način dajete glukagonu šansu da topi kilograme.

To je najvažnija formula koju biste trebali prihvaiti u svom budućem vitkom životu. GI određuje vašu sudbinu jeste li debeli ili mršavi.

Zapamtite : visoki GI privlači hormon debljanja – inzulin, pa hormon vitkosti – glukagon, ne može djelovati.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply