Zašto biste trebali prestati konzumirati dijetalna pića?

Zašto biste trebali prestati konzumirati dijetalna pića?Odlučili ste smršavjeti i zamijenili ste gazirana pića sa dijetalnim gaziranim pićima. Jeste li sigurni da ste donijeli pravilnu odluku?

Dijetalna pića čine se kao zdrav odabir za bolju prehranu. Sadrže i do 140 kalorija manje u odnosu na klasična pića te će zadovoljiti vaše potrebe za slatkim.

Nažalost, to je jedna od zamki koje su stvorili proizvođači. Dakako, dijetalni proizvodi sadrže znatno manje kalorija, ali šećer i prirodniji sastojci zamijenjeni su sintetskim koji su itekako opasni za ljudsko zdravlje.

Dijetalna pića sadrže aspartam, saharin i sukralozu. Sve su to sastojci koji uzrokuju ozbiljne poremećaje. Razgradnjom aspartama u organizmu, oslobađaju se toksični spojevi te su istraživanja pokazala da aspartam potiče nastajanje tumora na mozgu. Saharin je također umjetno sladilo kao aspartam kao i sukraloza.

Umjetna sladila imaju intenzivniji okus od pravog šećera te uzrokuju pravi nered. Struktura im je različita od pravog šećera, ali budući da je okus isti, organizam oslobađa inzulin. Međutim, nered nastaje jer organizam oslobađa inzulin za razgradnju šećera i izlučena količina nije potrebna jednako za razgradnju šećera i umjetnih sladila. Višak inzulina na kraju uzrokuje povećanje tjelesne težine jer potakne tijelo da sadrži više masnoće.

Stoga, dijetalna pića neće vam pomoći da smanjite tjelesnu težinu, nego će vam pomoći. Porast tjelesne težina je čak za 70 posto.

Dok konzumirate dijetalna pića, vjerujete da smijete pojesti malo više pizze ili nekog drugog jela te na taj način dodatno opteretite organizam. Dijetalna pića mogu uzrokovati i dijabetes, povećanje krvnog tlaka, masnoće u krvi. Zapravo su idealna pića da povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Želite li uništiti svoje zube, dijetalna pića su idealna namirnica. Limunska kiselina prisutna u ovim pićima, uništava zubnu caklinu tijekom vremena. Ovdje ne govorimo o limunskoj kiselini dobivenu iz limuna koji je uzgojen u vrti, nego o limunskoj kiselini koja je proizvedena sintetskim putem.

Osobama koje konzumiraju alkohol nikako ne preporučamo da konzumiraju zajedno alkohol i dijetetske proizvode. Umjetna sladila brže se adsorbiraju u krvi te miješanjem alkohola i dijetetskih pića, više alkohola će ostati u krvi.

Također, osteoporoza je uzorkovana prevelikom konzumacijom ovih pića. Umjetna sladila slabe kosti jer sprječavaju pravilno skladištenje vitamina D i kalcija za koje vam je već poznato da su iznimno važni za jačinu kostiju.

Imate li veliku potrebu za slatkim, radije pijte normalna gazirana piće nego dijetalna. Ozbiljno ćete ugroziti svoje zdravlje. Prehrana osigurava pravilno funkcioniranje svih organa, stoga ubacite u svoju prehranu čistu vodu jer je ona najsigurnija i nisu potreba nikakva dodatna istraživanja koja će vam potvrditi njenu korist, za razliku od ostalih pića.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply