Zašto jedete kasno

kasno, zašto, jedete

Kada pitate ljude zašto jedete kasno, što mislite kakav ćete odgovore čuti?

Sve više ljudi jede kasno, mnogi će reći da jedu kasno zbog užurbanog načina života, a neki idu toliko daleko da jedu kasno zbog dosade.

Mlada populacija konzumira brzu hranu u kasnim satima iz razloga iz razloga što im se ta hrana nudi baš u večernjim satima i većina će mladih reći da je takva hrana veoma ukusna.

Što mislite da li je poželjno jesti kasno?

Naš odgovor je da nije zdravo jesti kasno, te da trebamo jesti barem 2-3 sata prije spavanja.
Mlada osoba treba već u vrijeme djetinjstva steći naviku da se ne konzumira hrana kasno na večer. Po pitanju ove stavke, roditelji imaju veliku ulogu u odgoju svoje djece.

Pogotovo je opasno konzumirati u kasnim večernjim satima i to:
• Prženu hranu ( teško se probavlja i sadrži dosta nezdravih masnoća)
• Fast food hranu ( takav oblik hrane ukoliko se konzumira svaki dan jako nepoželjan iz tih razloga što je takva hrana rafinirana, bolje rečeno konzumiranjem brze hrane u organizam unosimo prazne kalorije. Prazne kalorije znače da se obrok sastoji od neravnomjernog odnosa masnoća, ugljikohidrata, a siromašan je bjelančevinama, vitaminima, mineralima, prehrabenim vlaknima i ostalim važnim nutrijentima za organizam. Moramo napomenuti da ovakva hrana obiluje velikom količinom aditiva.
• Jako začini umaci i slatkiši
• Jaka alkoholna pića

Ukoliko ne možete baš bez kasne večere onda Vam možemo predložiti hranu za vrijeme ovih ljetnih vrućih dana :

  • Rashlađena lubenica
  • Voćne salate
  • Povrtne salate
  • Rashlađeni biljni čaj

Ova navedena hrana u sebi sadrži dosta vode i nutritivno važnih sastojaka. Voda će pomoći organizmu da se obnovi zalihu tekućina koju gubimo tijekom dana, dok će nutrijenti pomoći organizmu za pravilan rad.

Savjet:
Nemojte jesti prije spavanja, jer organizam će umjesto da odmara za vrijeme sna, morati konstantno raditi, te će te se ujutro umjesto naspavani probuditi jako umorno. Osobe koje pate od želučane kiseline će se ujutro ili tijekom noći probuditi osjećaj žgaravice tj. refluks kiseline.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

 

Leave a Reply