Zašto koža prerano stari?

Zašto koža prerano stari?Primijetili ste da vam koža gubi elastičnost, postaje naborana umorna? Saznajte zašto koža prerano stari …

Normalno je da s godinama koža gubi elastičnost te postaje naborana zbog smanjivanja količine kolagena, međutim, koža može početi prerano stariti zbog našeg nemara. Na kožu uvelike utječe naš način života : prehrana, okolina te kozmetika koju koristimo.

San je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na zdravlje kože. Želite li usporiti prerano starenje kože, osigurajte miran san. Nedovoljno sna uzrokuje pojavu podočnjaka. Oni će se pojaviti na vašem licu nakon već jedne neprospavane noći. Miran san možete osigurati kupkama, naročito pripravite li sebi kupku od lavande koja je poznata po svom opuštajućem učinku.

Stres također utječe na kožu. Što ste više pod stresom, to ćete više ubrzati starenje. Stres općenito ubrzava starenje stanica imuniteta. Predlažemo da se počnete baviti nekakvom tjelesnom aktivnošću, na taj način ćete najlakše se riješiti stresa.

Tjelesnu aktivnost „preselite“ u prirodu, ne u teretanu. Priroda i svjež zrak pozitivno će utjecati na vas, a tako ćete izbjeći i onečišćeni zrak u gradu koji je još jedan od čimbenika zašto koža prerano stari. Činjenice je da je zrak u gradovima dosta onečišćen i savjetujemo čišćenje lica svaku večer prije spavanje i što češće nanošenje hranjivih krema i maski za lice.

Izbjegavajte i onečišćenu okolinu oko vas, pod tim mislimo da dim duhana. Pušite li, bacite cigaretu jer vam uzrokuje brzo starenje kože, čak 20 puta brže nego da ste nepušač. Cigarete čine kožu naboranom i sivkastom te je isušuju. Prestanete li s pušenje, u vrlo kratkom vremenu primijetiti ćete da vas se koža oporavlja. Ukoliko ne želite prestati pušiti, izgled kože vam može poboljšati vitamin C, stoga konzumirajte što više povrća i voća bogatim ovim vitaminom.

I za kraj, izbjegavajte slatkiše! Slatkiši kvare zube, debljaju vas, slabe vaš imunitet te izazivaju kožne probleme : prištiće, mrlje, bore i podočnjake. Jednostavno ih zamijenite sa orašastim plodovima.

Konzumirajte što više :

  • Ribe
  • Maslinovog ulja
  • Voća i povrća koji su bogati vitaminom A, C i E
  • Namirnice bogate cinkom
  • Vode.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply