Zašto nije dobro baviti se tjelesnom aktivnošću tijekom ljeta?

vježbanje, ljeto, visoka temperaturaStiže još jedan toplinski val. Pri tako visokim temperaturama jako je važno da se odreknete tjelesnih aktivnosti jer će vam to ugroziti zdravlje. Nemojte čak niti ići u šetnju tijekom podneva kako je temperatura zraka najviše i sunce je prejako.

Tijekom vježbanja povećava se tjelesna temperatura. Ako vježbate dok je vani vruće, osim što je tijelo zagrijala vanjska visoka temperatura, vi ga još dodatno zagrijavate. Za vrijeme vrućina, tijelo samo sebe hladi tako da šalje veće količine krvi u kožu. Kada se to događa, ostaje manje krvi u mišićima i posljedica toga je zapravo da se povećava broj otkucaja srca. Ako je vlažnost zraka također visoka, vaše tijelo suočava se s dodatnim stresom jer se znoj ne isparava. To dodatno povećava tjelesnu temperaturu. Pri normalnim uvjetima, koža te rad krvnih žila i znojenje, prilagođavaju se vanjskoj temperaturi okoline. U uvjetima visoke temperature i vlažnosti trebate piti što više tekućine da se tijelo ohladi. Manjak tekućine i tjelesna aktivnost dovode do :

  • Grčeva – dolazi do bolne kontrakcije mišića, naročito trbušnih mišića te mišića nogu i ruku. Zahvaćeni mišići mogu biti tvrdi na dodir. U tom stanju nećete moći pomicati svoje tijelo.
  • Iscrpljenost – temperatura tijela može vam narasti na 40 °C te se može javiti povraćanje, mučnina, glavobolja, nesvjestica, slabost i hladnoća, znojna koža.
  • Toplinski udar – je po život opasno stanje gdje vaša tjelesna temperatura raste iznad 40 °C. Vaša koža može biti vruća, ali tijelo sprječava znojenje i pokušava samo sebe ohladiti. Osjećat ćete izgubljeno i razdražljivo. U ovom stanju, trebate hitnu liječničku pomoć kako bi se spriječilo oštećenje mozga, zatajenje organa ili čak smrt.

Jedina tjelesna aktivnost koju preporučamo tijekom ljeta je plivanje. Ukoliko niste u mogućnosti ići na more, otiđite na bazen. Pripazite ako idete plivati u rijeku ili jezero. Ne uskačite vrući u hladnu vodu jer i na taj način ugrožavate zdravlje. Ulazite polagano da se tijelo privikne na temperaturu vode.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply