7 razloga zašto ste stalno umorni

stalni umorOsjećate se umorno i stalno vam se spava? Otkrijte prave uzroke …

Spavali ste cijelu noć, ali svejedno se osjećate umorno i nemate dovoljno energije za obavljanje svih poslova tijekom dana. Razlozi mogu biti sljedeći :

1.Dehidrirali ste

Održavanje ravnoteže elektrolita važno je za pravilno funkcioniranje organizma. Neuroni u hipotalamusu – dio mozga koji je odgovoran za održavanje hidratacije organizma i tjelesne temperature – šalju signale u ostale dijelove mozga da ste dehidrirali. Jedna od signala je zapravo loše raspoloženje i umor.

2.Nedostatak vitamina B12

Organizmu je potreban ovaj vitamin da bi se stvaralo dovoljno eritrocita i kako bi neuroni pravilno obavljali svoje funkcije. Nedostatak vitamina B12 uzrokuje smanjenje količine kisika u krvi te se javlja umor i pospanost.

3.Previše stresa

Kortizol je hormon koji se oslobađa u stresnim situacijama. Normalno je da ujutro kad se probudite, razina kortizola manja, a navečer kad idete na spavanje, bude veća. Međutim, nalazite li se pod pritiskom duže vremena, razina kortizola se poremeti. Zapravo se dogodi to da i tijekom noći, razina ovog hormona ne padne i ne možete spavati.

4.Srčane bolesti

Istraživanja su pokazala da više od 50 % žena koje su imale srčani udar su prije imale problema sa spavanjem i duže vremena su osjećale umor. Umor je u svom slučaju posljedica zakrčenih vena i slabijeg otkucaja srca koji su odgovorni za cirkulaciju.

5.Manjak željeza

Bez željeza, nema eritrocita, a bez njih organizam nema dovoljno kisika. Pad koncentracije kisika u krvi dovodi do pojave umora.

6.Nedovoljno aktivnosti

Premještate li se svakog dana s kauča do kompjutera i nazad, također se poremeti kortizol. Njegova razina ostaje od jutra do mraka konstantna, što isto nije nikako dobro za organizam.

7.Previše vježbate

Vježbate li svaki dan, odnosno provodite previše vremena u teretani, forsirate svoj organizam. Učinak je isti kao da se cijeli dan nalazite pod stresom.

Organizam voli umjerenost. Nije zdravo previše se odmarati niti umarati. Osjećate li umor svakog dana, duže vremena, svakako posjetite liječnika.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply