Zašto su važna prehrambena vlakna?

prehrambena vlakna, zdravlje,prehrana,žitarice.rak debelog crijeva, voće, povrće, krvni tlak, dijabetes, rektumUnazad nekoliko godina nitko vam ne bi preporučio konzumaciju prehrambenih vlakana. Smatrala su se nevažnim i nebitnim. Međutim, danas se sve više govorio o važnosti sastojaka prehrambenih vlakana u ljudskoj prehrani i njihovoj ulozi u sprječavanju određenih bolesti.

Osobe koje konzumiraju namirnice bogate prehrambenim vlaknima manje boluju od pojedenih bolesti:

  • Karcinoma debelog crijeva
  • Hemoroida
  • Ateroskleroze

Većina znanstvenika stavlja prehrambena vlakna u kategoriju tzv. „univerzalnog“ lijeka koji može utjecati na poboljšanje bilo kojeg fiziološkog problema u organizmu.

Prehrambena vlakna su hranjive tvari koje su prisutne u staničnim stjenkama namirnica biljnog podrijetla. Spadaju u skupinu ugljikohidrata, a mogu biti topljive (pektinske tvari, gume, hemiceluloze, sluzi) i netopljive (celuloza i lignin). Među prehrambenim vlaknima važan je i inulin koji je slabo sladak i ne izaziva lučenje hormona inzulina, stoga je preporučljiv za dijabetičare. Inulin također ima veliku probiotsku ulogu jer u probavnom sustavu pomaže pri razmnožavanju poželjni bakterija. Najviše ga ima u slatkom krumpiru i cikoriji.

U današnje vrijeme većina osoba nema redovitu stolicu, što postaje veliki problem. Uzrok tome je upravo nedovoljna konzumacija prehrambenih vlakana. Svojstva prehrambenih vlakna utječu na fiziološku aktivnost u tankom i debelom crijevu. Također, utječu na razinu kolesterola i druge krvne lipide, čuvaju probavni sustav, preventivno djeluju na nastanak i razvoj ateroskleroze.

Topljiva i netopljiva vlakna smanjuju rizik obolijevanja od različitih vrsta karcinoma, a ne samo od karcinoma debelog crijeva i rektuma. Prehrambena vlakna snižavaju i krvni tlak. Hrana bogata prehrambenim vlaknima pojačavaju osjećaj sitosti, smanjuje unos energije, pa time dovodi do gubitka tjelesne mase.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.