Zašto je tako teško biti na dijeti?

dijeta, glad, bol, želudac, ovisnost, Nema osobe koja barem nije jednom u životu bila na dijeti. Međutim, svi mi imamo poteškoće s provođenjem dijete do kraja. Mislim da je svima poznata rečenica : „Na dijeti sam od ponedjeljka!“. Zato iskoristimo dane do tog ponedjeljka da jedemo i pijemo sve što nam padne na pamet.

Dođe ponedjeljak i ponosni smo na sebe kako smo donijeli odluku da ćemo smršavjeti. Ujutro ćemo čak i popiti kavu bez šećera i pojesti ćemo tost, kao što nam to većina dijeta predlaže. I tako do popodne, do kad nas ne uhvati prava glad. Tad nastanu problemi, kad smo gladni uopće ne razmišljamo što jedemo i kako jedemo. Bitno je da zasitimo svoj želudac. I naša dijeta pada u vodu.

Ovo su najčešće pogreške koje se svima događaju. Dok neke osobe čak i imaju dobru namjeru i jaku volju da izgube višak kilograma, pa se počnu izgladnjivati. I kad postignu željenu težinu, lagano se vraćaju starim navikama.

Svjesni smo da ne postoji čarobna pilula niti čaj, nego je potrebno mijenjati prehrambene navike i puno vježbati. Ponekad se stvarno zapitamo : „ Zašto je tako teško držati se jelovnika dijete?“.

Hrana je ovisnost

Kako je moguće biti ovisan o alkoholu, cigaretama tako je moguće biti ovisan o hrani. Kompanije koje se bave proizvodnjom hrane čak stavljaju kemikalije koje će izazvati ovisnost potrošača jer su na taj način najsigurniji da ćete kupiti njihov proizvod ponovno.

Međutim, nećemo za sve okriviti proizvođače, ima tu i naše krivice. U ponudi imao razne proizvode i želimo ih sve kušati. Iako liječnici stalnu upozoravaju da se pazi što se jede i pije, ipak ne odustajemo, iako znamo da šteti našem zdravlje.

Savjet : Nemojte odlučiti da idete na dijetu, odlučite se oduprijeti ovisnosti. Sjetite se što činite sebi i svom zdravlju. Napomenite sebe svaki put kad sjednete za stol i priznajte : „Da, ovisan/ovisna sam o hrani i kažem dosta!“.

Želudac je većeg volumena nego što bi trebao biti

Lagano povećanje porcije, lagano povećava volumen želuca. Nismo toga niti svjesni. Kad odlučimo naglo smanjiti porcije, dolazi do grčenja želuca i bolova. I opet, naravno punimo želudac dokle god ne osjećamo da smo puno i dok ne spriječimo bolove.

Savjet :promjena načina prehrane treba ići polagano, odnosno potrebno je pomalo smanjivati porcije. Za početak, primjerice možete prije jela pojesti povrtnu juhu. Smanjit će vam apetit, a nema puno kalorija.

Nedovoljna samokontrola

Kad je konzumacija hrane i pića u pitanju, jako je važna samo kontrola. Ponekad smo i sami svjesni da gubimo kontrolu nad našim načinom prehrane odnosno načinom života. Za samokontrolu jako je važna volja.

Savjet : Kad odlučite promijeniti svoj način prehrane, imajte uz sebe osobu koja će vam biti podrška. Svaka promjena u životu zahtijeva podršku, pa tako i ova.

Odgađanje početka promjene načina prehrane

Nemojte čekati ponedjeljak da krenete sa promjenom načina prehrane, krenite odmah! Možda ne bi bilo loše da se bolje informirate koje namirnice trebate konzumirati odnosno kojim nutrijentima trebate obogatiti organizam. Više znanja će vam biti dodatna motivacija. Jednom kad uđete u svijet nutricionizma shvatit ćete važnost hrane u vašem životu.

Mnoge osobe su otvorile oči tek kad su im stigli rezultati pretrage. Posljedice viška kilograma najčešće su „masna“ jetra, visok krvni tlak, masnoća u krvi te šećer. Spoznajom u kakvo im je zdravstveno stanje, započela je promjena načina prehrane.

Savjet : Posjetite i vi liječnika, provjerite svoje zdravstveno stanje.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply