Činjenice i mitovi o zatvoru

zatvorČinjenice o probavnom sustavu koje do sad niste znali ….

Svako od nas je različit, pa tako nam je različit i probavni sustav. Često znamo čitati i gledati na televiziji što je normalna probava i koliko puta na dan je potrebno ići na toalet. Neke osobe idu tri puta na dan, drugi idu tri puta tjedno. Iako je sasvim normalno otići jednom da dan na toalet, isto tako je normalno da par dana nemate stolicu.

Mit 1. Zatvor uzrokuje stvaranje toksina i zdravstvene probleme

Većina osoba smatra da zatvor uzrokuje nakupljanje toksina u organizmu koji se dalje prenose na cijeli organizam. Također, većina smatra da je to uzrok artritisa, astme i raka debelog crijeva. Međutim, ne postoje dokazi koji bi potvrdili što smo naveli. Osobe koje su uvjerene u sve navedene često posežu za laksativima. Upravo laksativi nisu zdravi za vaša crijeva i ne možete pomoću njih smanjiti rizik odo obolijevanja od raka.

Činjenica 1. Mliječni proizvodi uzrokuju zatvor

Često i mliječni proizvodi mogu uzrokovati zatvor. Intolerancija na laktozu je zapravo pravi uzrok. Savjetujte se sa svojim liječnikom da biste što prije otkrili koja vam količina stvara probleme. Nije poželjeno u potpunosti izbaciti mliječne proizvode iz prehrane jer su izvor kalcija koji je nužni potreban kostima.

Mit 2. Zatvor je posljedica nedovoljne konzumacija vlakana

Zatvor me samo upozorava da trebam jesti više namirnica koje su bogate vlaknima. Imate li problema s probavom, nije loše konzumirati što više namirnica bogatim vlaknima. No, imate li kronični zatvor, najbolje je posjetiti liječnika. U tom slučaju, zatvor je simptom neke bolesti.

Činjenica 2. Gutanje žvakaće gume uzrokuje zatvor

Progutate li žvakaću gumu, ona može „zapeti“ u probavnom sustavu. Ovo je istina! Gutate li često žvakaću gumu i druge namirnice koje su teško probavljive, vrlo lako može nastati čep. Međutim, kod većine osoba žvakaće gume su bezopasne, ali pripazite ako imate malu djecu. Njima svakako može uzrokovati probleme.

Činjenica 3. Putovanja uzrokuju zatvor

Putovanje može uzrokovati zatvor. Promjena zraka i vode često uzrokuje probleme. Dok ste na putovanju pijte što više vode, izbjegavajte alkohol, kofeinska pića, jedite što više voća.

Činjenica 4. Raspoloženje utječe na probavu

Depresija može biti okidač za zatvor ili je čak i pogoršati. Smanjite stres vježbanjem, molitvom, … svakako se što više kretajte.

Mit 3. Odgađanje odlaska na toalet ne može naštetiti

Često trpite i ne idete odmah na toalet ili čekate da dođete doma. Jeste li znali da ignoriranjem potrebe vaših crijeva zapravo navikavate vaša crijeva da ne idete često na toalet. Stoga, kad priroda zove, odgovorite joj odmah!

Činjenica 5. Lijekovi uzrokuju zatvor

Zatvor je često nuspojava lijekova. Neki lijekovi uzrokuju depresiju, bol, visok krvni tlak, … previše kalcija i željeza dovodi do zatvora. Lijekovi koji sadrže dosta kalcija najčešće uzrokuju navedene probleme. Svakako popričajte s vašim liječnikom ukoliko već imate problema sa stolicom da ne biste dobili krive lijekove.

Činjenica 6. Suhe šljive održavaju regularnu stolicu

Svaki liječnik će vam preporučiti suhe šljive i ako imate krvavu stolicu. Suhe šljive bogate su vlaknima i prirodnim laksativima. Čak smanjuju i kolesterol u krvi.

Činjenica 7. Dosta tekućine može pomoći

Tekućina sprječava dehidrataciju koja je česti uzrok zatvora. Tekućina održava vašu stolicu mekanom. Pitajte liječnika koliko vode biste dnevno trebali piti jer koliko čaša dnevno vode trebate piti ovisi o vašoj tjelesnoj težini.

Činjenica 7. Vježbanje pomaže u održavanju zdrave probave

Sjedite li većinu dana, vrlo brzo možete očekivati zatvor. Vježbanje osigurava jačanje mišića crijeva. Slobodno možete vježbati sat vremena nakon što ste dobro ručali. Gravitacija ipak najbolje obavi posao!

Mit 4. Laksativi odmah pomažu

Kao što smo već napomenuli, laksativi su privremeno rješenje. Uostalom, laksativi izbacuju u potpunosti tekućinu iz vaših crijeva. Prevelika konzumacija laksativa stvorit će vam dodatne probleme. Naviknete li organizam na njih, nećete više nikako moći samostalno na toalet, nego će vam stalno trebati pomoćna sredstva da biste imali normalnu probavu. Potražite zapravo u čemu je problem, nemojte ga prikrivati.

Mit 5. Normalno je imati krvavu stolicu

Krvava stolica ne mora uvijek biti simptom ozbiljne bolesti, ali kad vam se dogodi, odmah osjetite liječnika. Krv je najčešće posljedica hemoroida ili pukotina. Primijetite li krv u stolici, a ne na papiru, onda se radi o puno ozbiljnijem problemu.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply