Zaustavite simptome alergije

Zaustavite simptome alergijeProljeće je već tu i sve oko nas cvjeta. Proljeću su većina osoba veseli, osim onih za koje predstavlja sezonu veće koncentracije peludi. Nažalost, za njih počinje sezona alergija. Postoje mali i jednostavni trikovi da zaustavite simptome alergije.

Zaustavite alergije – trikovi

  • Pratite koncentraciju peludi

Za vas bi bilo poželjno da svakodnevno pratite koncentraciju peludi u zraku na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i da organizirate dan prema podacima.

  • Korištenje alergijske maske

Ako ste pak osoba koja voli provoditi vrijeme van i bavite se vrtlarenjem i poljoprivrednom, predlažemo korištenje alergijske maske. Maska je izvrsna barijera za prodiranje peludi u vaš dišni sustav.

Alergijsku masku koristite i tijekom usisavanja. Prašini je potrebno i dva sata nakon usisavanja da se slegne. Najbolje bi bilo za vas da napustit prostoriju na neko vrijeme nakon završetka usisavanja.

  • Tuširanje prije odlaska u krevet

Pelud je potrebno ukloniti prije spavanja. Ne zaboravite tuširanje i pranje kose jer je to najsigurniji način da uklonite pelud sa vaše kože i kose. Ne uklonite li pelud sa vašeg tijela, prenijeti ćete ga na vašu posteljinu i nećete imati mira cijelu noć.

  • Izbjegavajte stres i stresne situacija

Posljednja istraživanja su pokazala da stresni hormon kortizol „pojačava“ simptome alergija. Spojite ugodno i korisno i pripravite jednu toplu kupku nakon posla. Ukloniti ćete sve alergene i opustiti se.

  • Često čistite nos

Većina peludi zaostaje na dlačicama u nosu, stoga je potrebno često ispuhivati nos i prati ga vodom. To je najsigurniji način uklanjanja. To je navika koja će vam uvelike pomoći.

  • Održavanje posteljine

Tijekom peludne groznice, preporuča se pranje posteljine najmanje jedan put tjedno. Temperatura pranja posteljine neka ne bude manja od 60°. Pri nižim temperaturama neće se uništiti alergeni.

  • Pripazite na grinje i plijesan

Vašu alergiju na pelud mogu dodatno pogoršati i grinje. Potrebno je održavati odgovarajuću temperaturu i vlažnost zraka u prostorijama u kojim boravite. Vlažnost neka bude između 40-45 %, a temperatura neka ne prelazi 20 °C.

Ne zaboravite ni plijesan. Pratite razvija li se plijesan u vašem domu. Čim započne razvoj, nabavite sredstvo za uništavanja plijesni. Budući da ste osoba koja ima problema s alergijama, zamolite osobu koja nema sličnih problema da nanese sredstvo na mjesta pojave plijesni. Svakako, obavijestite osobu da pravilno koristi sredstvo i prati upute. Sredstva uništavaju plijesan, ali su opasne za ljudsko zdravlje.

Kad su u pitanju alergije, i ovi vrlo jednostavno trikovi vam mogu pripomoći. Naravno, uzrokuju li vam alergije ozbiljne zdravstvene tegove, svakako posjetite svog liječnika koji će vam preporučiti sredstva koje će vam ublažiti simptome.

Ne zaboravite :

  • Pažljivo birajte materijale od kojih je napravljen vaš namještaj! Informirajte se na kojim materijalima ne zaostaje pelud i ne razvijaju se grinje!

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply